Deze chip is biologisch afbreekbaar

Naomi Vreeburg

28 mei 2015 11:00

Om e-waste enigszins tegen te gaan, hebben onderzoekers computerchips gemaakt die door schimmels kunnen worden afgebroken.

Vorig jaar werd wereldwijd zo’n 41,8 miljoen ton aan elektronisch afval gedumpt. En dit is niet alleen zonde van de ruimte; de afgedankte mobieltjes, laptoppen en computers lekken giftige chemicaliën die bodemverontreiniging veroorzaken. Biologisch afbreekbare gadgets zouden uitkomst kunnen bieden en met chips die bijna volledig uit hout zijn gemaakt, komt deze oplossing weer een stapje dichterbij.

Hout zet uit

“Het merendeel van het materiaal in een chip is ter ondersteuning. We gebruiken slechts een paar micrometer voor al het andere”, vertelt hoofdonderzoeker Zhenqiang Ma in een persbericht. Dit ondersteuningsmateriaal hebben hij en zijn collega’s nu vervangen door een flexibele en afbreekbare laag cellulose nanofibril (CNF), een doorzichtig materiaal gemaakt uit houtvezels.

Maar het was nog een hele klus om afbreekbaar materiaal te vinden dat glad genoeg is om als ondersteuningslaag te dienen en niet zo erg uitzet of krimpt; meer dan tien jaar hebben de onderzoekers er naar eigen zeggen aan besteed. Maar is materiaal van hout, dat uitzet wanneer het vocht uit de omgeving opneemt, wel zo’n goed idee? Als je er een epoxylaagje op aan brengt wel, zo meldt het team. Dit beschermt tegen nattigheid en maakt het oppervlak gladder.

Op de vuilnishoop

De wetenschappers laten in Nature Communications weten dat hun chip goed werkt. En anders kun je hem natuurlijk milieubewust op de vuilnishoop pleuren – waar hij dan toch wordt afgebroken door schimmels.

Bronnen: Nature Communications, Science DailyScience Alert