‘Contactlens verandert samenstelling bacteriën’

Naomi Vreeburg

02 juni 2015 13:00

Als drager van contactlenzen ben je extra vatbaar voor ooginfecties door een veranderd microbioom, zo blijkt uit een kleine studie.

Wimpers en wenkbrauwen zorgen ervoor dat een teveel aan vocht, stof en andere vuiltjes niet in ons oog terechtkomen. Maar tegen contactlenzen kunnen ze niets beginnen; die brengen sommige mensen dagelijks vrijwillig in. En dit blijkt niet zonder gevolgen, zo claimen Amerikaanse onderzoekers. Lenzen zouden de normale balans van bacteriën in het oog veranderen.

Ooginfecties

De wetenschappers vergeleken het microbioom van negen lenzendragers met dat van elf personen die dit niet deden. Inderdaad, een erg kleine studie. Ook bestudeerden ze het verschil tussen de bacteriën die leven in het oog en de micro-organismen op de huid net onder het oog. De resultaten werden dit weekend op een jaarlijkse bijeenkomst voor microbiologie bekendgemaakt.

Het oppervlak van het bindvlies van de lenzendragers bleek een drie keer zo hoog gehalte te hebben aan Methylobacterium, Lactobacillus, Acinetobacter en Pseudomonas-bacteriën als de andere elf deelnemers. De eerste drie mag je vergeten, maar die laatste is belangrijk. Dit is namelijk een bekende ziekteverwekker die ooginfecties kan veroorzaken.

Ook bleek het microbioom van het bindvlies van lenzendragers meer overeen te komen met dat van de huid onder het oog dan bij de mensen die geen lenzen indoen. Of deze verschillen worden veroorzaakt doordat ze met hun vingers hun oog aanraken en zo vuil overbrengen of dat de druk van de lens het immuunsysteem van het oog verzwakt, is nog niet bekend.

Stafylokokken

Wat verder opviel, was dat de personen die geen lenzen droegen een hoger gehalte aan Staphylococcus-bacteriën hadden. En deze organismen worden ook gelinkt aan ooginfecties. Hoe dit kan, moeten (grotere) studies uitwijzen.

Bronnen: Livescience, NYU Langone Medical Center via EurekAlert!