Extreme wetenschap op Naturalis-festival

kijkmagazine

23 juli 2015 16:00

Naturalis After Dark Festival

Op 25 september vindt het spectaculaire Naturalis After Dark Festival plaats in Leiden. KIJK verzorgt een talkshow op het podium over extreme wetenschap.

Wetenschap kan behoorlijk extreem zijn. Extreme verschijnselen, extreme omstandigheden, extreme experimenten. In deze speciale talkshow-editie van het evenement KIJK Live! vraagt hoofdredacteur Inge Fraters wetenschappers het hemd van het lijf die zich bezighouden met extreme science in de breedste zin van het woord. En uiteraard mag jij je ook in het gesprek mengen!

Met:

Nick van Eijndhoven: neutrino’s zoeken op de zuidpool

Neutrino’s zijn bizar moeilijk te bestuderen deeltjes – maar het kan toch, als je een kubieke kilometer (!) zuidpoolijs van detectors voorziet. We hebben het dan over het toepasselijk genaamde experiment IceCube. Het kost zo’n 72 uur om er te komen en het kan er kouder worden dan -70 graden Celsius. Natuurkundige prof. dr. Nick van Eijndhoven weet er alles van en komt speciaal voor dit festival naar Brussel om erover te vertellen.

IceCube - poollicht

Eric Vermetten: ons brein op de proef gesteld

Als mens – en zeker als soldaat – kun je nog weleens belanden in extreme omstandigheden. Hoe reageert ons normaal zo veerkrachtige brein daarop? Psychiater prof. dr. Eric Vermetten (Ministerie van Defensie, LUMC, ARC, NYUMC) doet onderzoek naar posttraumatisch stress-syndroom, aan de hand van militairen die zowel psychologisch als fysiek op de proef zijn gesteld.

Heino Falcke: mega-zwart gat op de kiek

Als je iets met recht extreem kunt noemen, dan is het wel het zwarte gat in het hart van onze Melkweg. 4 miljoen keer zoveel als onze zon hoort het te wegen. Sterrenkundige prof. dr. Heino Falcke (Radboud Universiteit Nijmegen) werkt mee aan de BlackHoleCam, die dit monster in beeld moet gaan brengen.

John van der Oost: het extreemste leven

In een talkshow over extreme wetenschap mogen ze natuurlijk niet ontbreken: extremofielen. Oftewel: microben en andere organismen die overleven op plekken waar wij zelf binnen de kortste keren het loodje zouden leggen. Microbioloog prof. dr. John van der Oost (Wageningen UR) onderzoekt al jaren organismen die bestand zijn tegen extreme hitte, op plekken variërend van een composthoop in Ede tot vulkanische gebieden in Yellowstone.

Hein Daanen: omgaan met extreme kou en hitte

Hoe wapenen wij mensen ons tegen temperaturen die duidelijk buiten onze ‘comfort zone’ liggen? Natuurlijk kunnen we warme kleren aantrekken bij extreme kou of de schaduw opzoeken bij extreme hitte, maar ons lichaam heeft ook de nodige trucjes paraat. Alleen: écht wennen aan kou kunnen we niet, stelt thermofysioloog prof. dr. Hein Daanen (TNO, Vrije Universiteit Amsterdam).

Kijk hier voor meer informatie over het programma van het volledige evenement. Erbij zijn? Een ticket bestellen kan op deze pagina. Tot en met 1 augustus krijg je een early-bird-korting en kosten de tickets 13,50 euro per stuk. Daarna wordt de prijs 17,50 euro, op de avond zelf betaal je aan de kassa 20 euro.