Hypersciences wil boren met een kanon

André Kesseler

29 juli 2015 13:00

Gaten in de bodem boren is duur, traag en saai. Daarom wil een Amerikaans bedrijf het anders doen: met een superkanon.

We zijn op het land druk bezig met het plaatsen van zonnepanelen en windturbines om zoveel mogelijk groene energie mee op te wekken. Maar onder onze voeten ligt een enorme ‘bak’ geothermische energie opgeslagen. Die benutten we nu voor een deel door wat aardwarmtesystemen een eindje in de grond te prikken, maar er zit meer in.

Probleem is dat, als je de hitte van de aardkern werkelijk wilt gebruiken, je minimaal een kilometer of vijf door de aardkorst moet boren. En boren is, zeker als je zo ver naar beneden wilt, erg duur: afhankelijk van de diepte grofweg tussen de 5 en de 20 miljoen euro per gat.

Maar dat kan in de toekomst misschien goedkoper. Het Amerikaanse bedrijf HyperSciences heeft namelijk patent aangevraagd op een methode die met behulp van projectielen diepe gaten in de bodem wil maken.

us20140260930a1-20140918-d00000

Het bedrijf wil een zogenoemde ram accelerator gebruiken; een soort kanon waar een explosief gas in wordt gepompt. Als dat wordt ontstoken, schiet een speciale kogel door de loop en wordt die met dik 7000 kilometer per uur de grond in gerost. De kogel zelf valt door de enorme klap volledig uit elkaar, maar hij mept de rotsbodem ook aan gruzelementen. Het verpulverde gesteente kan daarna vrij gemakkelijk worden verwijderd. En als je dat maar vaak genoeg herhaalt, kun je op den duur een kilometers diep gat maken.

Volgens de oprichter en baas van HyperSciences, Mark Russell, is zijn methode niet alleen veel goedkoper, maar ook nog eens tien keer sneller dan boren. Hij blijft wel vrij vaag over de projectielen die hij wil gebruiken, dus waar die straks van worden gemaakt, is niet bekend. Russell denkt er wel over om de punt te voorzien van wat plastic explosieven om de klappen nog wat groter te maken.

download (3)

De vraag is wat een reeks explosies in het onderaardse allemaal teweeg gaan brengen en wat het bijvoorbeeld voor uitwerking heeft op het grondwater in een bepaald gebied. Maar dat is waarschijnlijk van later zorg. Voorlopig schijnt Hypersciences van Shell 1 miljoen dollar subsidie te hebben ontvangen om de techniek verder te ontwikkelen.

Bronnen: HypersciencesPopular Science

Beeld: Hypersciences