IJsbeer breekt duikrecord

KIJK-redactie

30 juli 2015 11:00

Nooit eerder werd er zo’n lange duik waargenomen bij een ijsbeer. Komt dit door het smeltende ijs?

De Nederlandse poolexpeditieleider Rini van Meurs en Ian Stirling van de University of Alberta in Canada hebben afgelopen zomer de langste duik tot nu toe van een ijsbeer vastgelegd. Nu is een onderwater-duikende ijsbeer op zichzelf geen vreemde verschijning, maar met een tijd van 3 minuten en 10 seconden zat dit exemplaar wel een dikke minuut boven het oude record.

Explosie

Het tafereel vond plaats in de buurt van de Noorse archipel Svalbard waar Van Meurs en Stirling een ietwat vermagerde mannetjes ijsbeer op het ijs zagen staan. Een paar honderd meter verderop dobberden drie zeehonden op een ijsschots. Terwijl zij genoten van hun rust, glipte de hongerige ijsbeer het water in en ging op een veilige afstand kopje onder.

De zeehond die het dichtst bij de rand lag, voelde al nattigheid en verliet het podium nog voordat de beer zich na ruim drie minuten recht voor de neus van de twee overblijvers explosief op de ijsschots wierp. Helaas voor de ijsbeer wisten deze nietsvermoedende Noordpoolbewoners ook op tijd te ontkomen.

Tijdsdruk

Het zal er spectaculair hebben uitgezien, maar wat zeggen de wetenschappers over deze extreme prestatie? Volgens Van Meurs en Stirling is het vooral bijzonder dat de ijsbeer, na het hebben zien vluchten van de eerste zeehond, zijn aanvalspoging doorzette. Dit toont aan dat hij heel precies heeft onthouden waar de twee andere dieren zich op de ijsschots bevonden. Daardoor hoefde hij zich dus niet opnieuw te oriënteren via het wateroppervlak en bleef zo verder onopgemerkt.

Zal dit trucje de ijsbeer kunnen redden van de klimaatsverandering? De wetenschappers denken van niet. Het jagen op zeehonden wordt snel moeilijker naarmate er minder ijs en dus meer water is en volgens de onderzoekers zal de ijsbeer evolutionair gezien niet genoeg tijd hebben om zijn duikvaardigheden op hetzelfde tempo hierop aan te passen.

Bronnen: Polar Biology, LiveScience

Beeld: John/CC BY 2.0