Zelfvouwend origamivel ontwikkeld

kijkmagazine

30 juni 2010 13:00

’t Is niet de meest voor de hand liggende handeling om te automatiseren, maar Amerikaanse wetenschappers hebben een zichzelf vouwend origamivel gemaakt.

Het ‘vel’ is een glasvezel plaatje van vier bij vier centimeter, met een dikte van een halve millimeter. Dit vierkantje bestaat uit 32 driehoekjes, met daartussen flexibel siliconenrubber en een shape memory alloy (geheugenmetaal).

Deze ‘gewrichten’ kregen een bepaalde vorm ingeprent door ze in de gewenste stand te klemmen bij een temperatuur van 420 graden Celsius. Vervolgens werd het vel afgekoeld en platgevouwen. Resultaat: een origamivel dat van zichzelf een bootje of vliegtuigje vouwt als je een stroom door de naden tussen de driehoekjes laat lopen:

Wat betreft de toepassingen valt bijvoorbeeld te denken aan een zichzelf uitvouwend zonnepaneel; handig in de ruimtevaart. Ook fantaseert een van de betrokken wetenschappers, Robert Wood van het Harvard Microrobotics Laboratory, over gereedschap. “Stel je voor dat je je hele gereedschapskist kunt vervangen door een stapeltje zichzelf vouwende vellen.” Simon Guest, een Britse expert op het gebied van opvouwbare structuren, twijfelt echter aan die laatste mogelijkheid. Op de site van New Scientist zegt hij: “Het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit systeem ooit voorwerpen kan opleveren waarbij het belangrijk is dat ze stevig zijn.”

Bronnen: New Scientist, Nature News