Vloeistof ‘met gaten’ vangt schadelijke gassen

Naomi Vreeburg

16 november 2015 16:00

Een vloeistof met lege ruimtes erin, gemaakt door Ierse onderzoekers, moet broeikasgassen vangen.

Een vloeistof met gaten erin klinkt behoorlijk maf. Toch zijn onderzoekers van de Queen’s University er nu in geslaagd om zoiets te maken. En dit heeft volgens hen tal van toepassingen. Eén daarvan is het vangen van schadelijke gassen, zoals de exemplaren die het broeikaseffect teweegbrengen.

De Ierse onderzoekers maakten de substantie als volgt. Ze bouwden allereerst zogenoemde kooimoleculen uit koolstof-, waterstof- en zuurstofatomen. Deze moleculen bevatten een lege ruimte of porie in zich. Vervolgens werden de constructies in een vloeibaar oplosmiddel gebracht. De moleculen uit het oplosmiddel waren te groot om door de ‘kooien’ te dringen, waardoor de ruimtes leeg bleven.

De onderzoekers vonden dat deze ruimtes “ongebruikelijk grote hoeveelheden gas op konden nemen”. Een van die gassen is koolstofdioxide. Wetenschappers zoeken al tijden naar een oplossing om deze schadelijke deeltjes te vangen uit onze atmosfeer en klimaatverandering een halt toe te roepen. Deze vloeistof met gaten zou hier uitkomst bij kunnen bieden.

We zullen echter nog een tijdje op de ‘poreuze vloeistof’ moeten wachten. De wetenschappers geven aan dat er nog wel een aantal jaar aan onderzoek bij om de hoek komen kijken.

Bronnen: NatureScienceAlert

Beeld: Queen’s University Belfast