Meer raamslachtoffers door vetbolletje?

KIJK-redactie

24 november 2015 09:00

Met de winter voor de deur gaan de pindanetjes en vetbolletjes weer voor het raam. Behulpzaam of sadistisch?

Een koolmeesje ploft bescheiden tegen het raam, terwijl het geluid van een duif die zich met volle vaart tegen je ruit torpedeert het halve huis doordreunt. Groot of klein, raamslachtoffers lijken onvermijdelijk. En volgens Canadees onderzoek kun je vooralsnog de vogeltjes met een gerust hart blijven voeren, want met of zonder vrolijke vetbolletjes in je tuin knallen ze zo nu en dan gewoon tegen je huis.

In Canada vliegen zich ieder jaar naar schatting zo’n 42 miljoen vogels morsdood tegen het raam. In een poging om het aantal slachtoffers naar beneden te krijgen, voerde Justine Kummer van de University of Alberta een onderzoek uit. Of beter gezegd: ze vroeg vogelliefhebbers waarnemingen te doen en trok vervolgens zelf haar conclusies.

Vogelvrij

Voor het onderzoek hingen 43 huiseigenaren uit Edmonton afwisselend een maand wel en dan weer een maand geen vogelvoer op in hun tuin. Vervolgens controleerden ze dagelijks of er dode vogeltjes onder de ramen lagen. Uit de tellingen bleek dat er tijdens de meetperiode in tuinen met voer 91 raamslachtoffers te betreuren waren. Maar wanneer er geen voer hing, bleken er alsnog 51 botsingen met dodelijke afloop te zijn voorgevallen. Van de 55 geobserveerde ruiten bleven er ook 26 ramen ‘vogelvrij’.

Ondanks deze cijfers kon de Canadese onderzoeker niet statistisch hardmaken dat er een verband bestaat. “Het lijkt erop dat het risico op raamslachtoffers toeneemt als je vogels in je tuin bijvoert, maar er zijn nog heel veel andere factoren die meespelen”, aldus Kummer. Volgens haar moeten we hierbij denken aan de hoeveelheid bomen en struiken in je tuin, maar bijvoorbeeld ook het type glas van je raam.

20151028_091030

Bronnen: Avian Conservation & Ecology, Science Daily

Beeld (header):  Tony Hisgett/CC BY 2.0