‘Vullingen zijn vaak niet nodig’

Naomi Vreeburg

08 december 2015 09:00

Menselijke tanden

Met behulp van deze behandeling hoef je minder vaak je tanden te laten boren en vullen, zo claimen Australische onderzoekers.

Naar de tandarts gaan voor controle, is al geen pretje. Laat staan als de tandarts daadwerkelijk vaststelt dat het er niet al te best voor staat met je tand en je de volgende keer moet terugkomen om erin te laten boren. Maar uit nieuw onderzoek zou blijken dat er veel te snel door tandartsen wordt gekozen voor boren en het inbrengen van vullingen.

Traag verval

Veel tandartsen zouden volgens de Australische onderzoekers al lange tijd geloven dat tandbederf een heel snel, progressief fenomeen is. Om ervoor te zorgen dat het bederf geen gat wordt, boren tandartsen het al in een vroeg stadium weg en vullen het op.

Maar de onderzoekers kwamen er na een studie van zeven jaar achter dat het zo’n vaart nog niet loopt met het verval. Het zou bijvoorbeeld gemiddeld vier tot acht jaar duren voordat bederf aan de buitenste laag van de tand – het glazuur – de binnenste laag (dentine of tandbeen) bereikt.

Minder vullingen

Ook bedachten de tandheelkundigen een methode, genaamd de CMS-behandeling, om het bederf een halt toe te roepen, zodat er uiteindelijk minder (snel) hoeft te worden geboord en gevuld. Deze methode bevat voor de hand liggende tips. De tandarts wordt bijvoorbeeld geadviseerd om zijn cliënten uit te leggen hun tanden op de juiste manier te poetsen en te voorkomen dat ze teveel suiker naar binnen werken. Maar ook wordt aangeraden om hoge concentraties fluoride aan te brengen op een tand met bederf, in plaats van direct te boren.

Deze behandeling werd zeven jaar lang uitgevoerd bij een aantal cliënten van tandartsen in Australië. De wetenschappers ontdekten dat deze mensen 30 tot 50 procent minder vullingen nodig hadden dan de controlegroep. De onderzoekers meldden verder, geheel overbodig, dat de proefpersonen de CMS-behandeling hierdoor zeer op prijs stelden.

Bronnen: Community Dentistry and Oral Epidemiology, University of Sydney via EurekAlert!