Water op Mars door de tijd heen

Naomi Vreeburg

12 december 2015 11:00

Al jaren wordt het geroepen: er is water op de rode planeet. Een tijdlijn over de bewijzen die wetenschappers verzamelden.

Op maandag 23 september, in de premièreweek van de film The Martian, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met veel bombarie bekend dat er bewijs voor vloeibaar, stromend water op Mars was gevonden. Maar wisten we dit niet allang? Een lijstje ontdekkingen over de natheid van Mars die al eerder zijn gedaan:

1666: Giovanni Cassini ontdekt de poolkappen van Mars. Pas in 2003 wordt bevestigd dat ze voor het grootste gedeelte uit waterijs bestaan.

1963: In de Mars-atmosfeer wordt waterdamp aangetroffen met de telescoop op Mount Wilson (VS). De waterdamp is het sterkst aanwezig in de poolregio’s.

1971: Het oppervlak van Mars is bezaaid met droogstaande rivierbeddingen, zo blijkt uit foto’s van Mariner 9, de eerste Mars-orbiter.

1976: De Viking-orbiter ontdekt diepe valleien die ooit zijn uitgesleten door water. De Viking-lander vindt bewijzen voor water in bodemmineralen.

2001: De orbiter Mars Odyssey meet in gammastraling afkomstig van de bodem van Mars een hoog gehalte aan waterstof. Ook dit wijst op de aanwezigheid van water.

2008: De Phoenix-lander ontdekt een ijslaag. Een kluitje ijs wordt ontdooid; de eerste keer dat een aards voertuig Marswater vasthoudt.

2012: Marsrover Curiosity boort gaten in een oud kratermeer en vindt mineralen die alleen kunnen zijn gevormd met behulp van water.

Dit is een tijdlijn uit het artikel ‘Hoe blauw is de rode planeet?’ te vinden in KIJK 1/2016. Dit nummer ligt vanaf 17 december 2015 tot en met 20 januari 2016 in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Lucas Ellerbroek