Urine en voetstappen drijven zendertje aan

Marysa van den Berg

14 december 2015 09:00

Een paar sokken, urine, microbiële brandstofcellen en een draadloos zendertje zijn de benodigdheden voor een nieuw ontwikkelde wearable.

Wearables, draagbare technologische gadgets, worden steeds gekker. Het nieuwste ontwerp, van een team wetenschappers van de University of the West of England, kan zich daar absoluut bij aansluiten. Het betreft een systeem van draagbare microbiële brandstofcellen (MBC’s) die worden voorzien van urine rondgepompt door de voetstappen van de gebruiker.

Microbiële brandstofcel

Een MBC gebruikt bacteriën om stroom uit afvalvloeistof te generen. Het onderzoeksteam onder leiding van Ioannis Ieropoulos stopten twee van zulke apparaten, in miniatuurversie, in een paar sokken. Verse urine, aangevoerd via zachte tubes onder de hielen, vormde de brandstof. Door te lopen stroomde de urine over de brandstofcellen die daardoor genoeg energie opwekten om een draadloos zendertje, rondom de kuiten van de drager gewikkeld, een signaal te laten sturen naar een pc.

MFC urine sokken

Ieropoulos en collega’s kregen het eerder al voor elkaar om met een MBC en urine een mobieltje van stroom te voorzien. Ze wilden hun systeem in een wearable omzetten. Dat is nu gelukt.

Teken van leven

Een draagbaar systeem van MBC’s en urine opent volgens Ieropoulos een wereld van nieuwe mogelijkheden. “Recent onderzoek liet al zien dat een wearable op basis van MBC-technologie in noodsituaties de coördinaten van de drager kan doorgeven aan hulpinstanties”, zegt hij in een persbericht. “In het geval van urine als brandstof zou dit tegelijkertijd teken van leven zijn, want het apparaat zal niet werken zonder een constante aanvoer van verse urine.”

De vraag is alleen wie er wil worden gezien met een wearable bestaande uit sokken waarvan urine en bacteriën de basis vormen…

Bronnen: Instute of Physics via AlphaGalileo, Bioinspiration and Biomemetics

Beeld: UWE Bristol/loannis leropoulos