‘We doen al heel lang aan massamoorden’

Naomi Vreeburg

22 januari 2016 13:00

In Kenia is de tot nu toe oudst bekende massaslachting onder mensen ontdekt, zo wordt geclaimd in een nieuwe studie.

Menselijke skeletten met pijlpunten in hun lichaam, ingeslagen schedels en gebroken handen, knieën en ribben zijn gevonden in het Nataruk-gebied in Kenia. Deze overblijfselen behoren tot 27 jager-verzamelaars die 10.000 jaar geleden bruut werden vermoord door andere mensen. En daarmee zou het bewijs zijn voor de oudste tot nu toe bekende massamoord onder jager-verzamelaars, wordt geclaimd in Nature.

21 van de 27 opgegraven skeletten behoorden ooit tot volwassenen: acht mannen, acht vrouwen en vijf exemplaren die niet konden worden geïdentificeerd. De overgebleven zes fossielen waren 10.000 jaar geleden jonge kinderen die dichtbij de vier volwassen vrouwen lagen. De handen van sommige mensen zouden zelfs zijn vastgebonden; wat kan duiden op executies.

skeletje

Maar waarom is deze groep afgeslacht? Dit blijft natuurlijk speculeren, en dat doen de onderzoekers dan ook. 10.000 jaar geleden was het Nataruk-gebied erg vruchtbaar met veel voedingsbronnen en een groot meer. Hoofdonderzoeker Marta Mirazon Lahr en haar collega’s suggereren daarom dat de mensen werden aangevallen, zodat hun bronnen konden worden inpikt. Gevalletje roofmoord dus.

schedel kapotInmiddels wordt er door verschillende wetenschappers die niet aan de studie meededen op het onderzoek geschoten. Paleoantropoloog Erik Trinkhaus vertelt aan The Verge dat in de jaren 60 eenzelfde soort ontdekking is gedaan in Noord-Soedan. Deze jager-verzamelaars zouden volgens hem 12.000 tot 14.000 jaar geleden zijn vermoord.

Maar, zo zegt Lahr, in deze studie staat expliciet dat er geen wetenschappelijke onderbouwing is voor de ouderdom van de in Noord-Soedan gevonden skeletten. Zij blijft dan ook bij haar standpunt dat dit de oudst bekende massamoord is.

Bronnen: Nature, The Verge

Beeld: Marta Mirazon Lahr & Fabio Lahr