Rusland toont nieuwe maanlander

André Kesseler

04 februari 2016 16:00

Het klinkt een beetje als een gevalletje been there, done that, maar toch willen ook de Russen graag weer mensen op de maan zetten.

De Russen werken al een paar jaar aan een nieuwe maanlander en hebben nu voor het eerst een concept aan de buitenwereld getoond. Het ding lijkt wel een beetje op de Eagle maanmodule waarmee Neil Armstrong en Buzz Aldrin in 1969 op de maan landden. Die werd ‘weggebracht’ met de nogal forse Saturnus V-raket. De Russen willen daarentegen meerdere kleine raketten gebruiken om naar de maan te komen.

landscape-1454504082-lunar-lander

De Russische maanlander gaat een kleine 10.000 kilo wegen.

De Angara 5V-raket (zie foto hieronder) brengt de dan nog onbemande lander in een baan om de aarde. Een tweede brengt een rakettrap met een hoeveelheid supergekoelde brandstof omhoog. De bemanning wordt met een derde raket weggebracht en de vierde Angara tilt nog een rakettrap met brandstof naar het buitenaardse.

1076079

De onderdelen worden vervolgens aan elkaar gekoppeld en dan kan het tripje naar de maan beginnen. Het deel dat uiteindelijk in het maanstof wordt neergezet, weegt een kleine 10 ton. Als alle experimenten zijn gedaan en de bemanning vertrekt, blijft het onderstel van de maanlander (zo’n 2000 kilo) achter. De rest wordt met een kleine booster in een baan om de maan gebracht, waar de koppeling plaatsvindt met de raket die het hele zaakje terug naar de aarde brengt.

2029

Dat gaat niet allemaal morgen gebeuren. Net als de NASA heeft ook het Russische ruimtevaartprogramma namelijk flink in moeten leveren. Op dit moment mikken ze dan ook op 2029 en willen zo’n bemande maanmissie het liefst in samenwerking met bijvoorbeeld India of de VS doen. Maar die laatste houden hun pijlen voorlopig op Mars gericht.

Overigens gaan de Russen wel een paar onbemande missies naar de maan ondernemen. De eerste, een robotverkenner (hieronder), zou al in 2019 omhoog moeten gaan om onderzoek te doen naar de zuidpool van de maan.

1446584868-1-luna-glob

Bronnen: TASSPopular Mechanics

Beeld: Anatoly Zak / Russian Space Web / ITAR-TASS/Oleg Urusov