Hoe internet de schandpaal in ere herstelt

KIJK-redactie

11 februari 2016 11:00

Misstanden aan de kaak stellen of je ongenoegen spuien: via sociale media is het reuzemakkelijk geworden. Daarmee heeft internet de rol van middeleeuwse schandpaal overgenomen. Boosdoeners virtueel bekogelen lucht lekker op, maar de gevolgen zijn soms niet te overzien.

“Als er vrouwen in het lab zijn, gebeuren er drie dingen. Je wordt verliefd op ze, zij worden verliefd op jou en als je ze terechtwijst, gaan ze huilen.” Tien jaar geleden zou de Britse Nobelprijswinnaar en biochemicus Tim Hunt waarschijnlijk wel zijn weggekomen met zijn onbeholpen grap. Nu ging zijn faux-pas viral via Twitter en moest hij een paar dagen later ontslag nemen als hoogleraar aan het University College in Londen.

In dezelfde week plaatste de Litouwse dj Ten Walls een bericht op Facebook waarin hij homo’s met pedofielen vergeleek. “In de jaren negentig repareerden ze mensen van de verkeerde kant tenminste nog”, voegde hij eraan toe. Toen de twitterstorm over zijn homofobe uitlatingen een paar uur later was gaan liggen, hadden alle festivals waar hij zou optreden hem uit het programma geschrapt.

De schandpaal is terug van weggeweest. Het middeleeuwse gebruik om wetsovertreders en andere onverlaten – al dan niet terecht – in een schandblok te kijk te zetten, heeft met het internet een tweede leven gekregen. Burgers, bedrijven, actiegroepen, maar ook overheidsinstanties maken gretig gebruik van de mogelijkheid om via het web hun gal te spuwen, wraak te nemen of vermeend onrecht aan de kaak te stellen. En dat gaat sneller, grootschaliger en vernietigender dan ooit.

Dit is het begin van een artikel te vinden in KIJK 3/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 18 februari tot en met 23 maart. 

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman

Beeld: iStock/Getty Images