‘Openbaar vervoer is te complex voor ons brein’

Naomi Vreeburg

22 februari 2016 16:00

Van A naar B te reizen met het openbaar vervoer is lastig voor onze hersenen.

Ben jij iemand die grote moeite heeft om van A naar B te komen met het openbaar vervoer? En die schaapachtig naar metrokaarten aan het staren is? Je bent niet de enige. En dit is niet zo gek ook, want volgens Marc Barthelemy en zijn collega’s gaat het openbaar vervoer in grote steden ons cognitieve vermogen te boven. Hun resultaten publiceerden ze afgelopen week in Science Advances.

8 bits

De onderzoekers analyseerden de vijftien grootste metronetwerken ter wereld. Deze vind je onder andere in Tokyo, Parijs en Londen. Maar het meest complexe metronetwerk is dat van New York. Wanneer je van A naar B gaat in dit netwerk en je moet twee keer overstappen, verwerk je 8 bits aan informatie, zo berekenden de wetenschappers.

“Als de maximale hoeveelheid reisinformatie boven de 8 bits ligt, krijgt je brein het moeilijk”, mailt Barthelemy. En dit gebeurt al snel wanneer je tijdens het reizen vaak moet overstappen van trein, naar metro, naar bus etc. “We berekenden dat 80 procent van de routes die je kunt afleggen met het openbaar vervoer de 8 bits aan informatie overstijgt.”

Routekaarten

Ook het lezen van routekaarten blijkt een opgave te zijn voor ons brein. Wanneer er minder dan 250 verbindingspunten op de kaart staan, kunnen we met een beetje gemak de route van A naar B wel uitstippelen. Maar meer dan 250 punten op een kaart, wordt lastig voor onze hersenen. De 8 bits aan informatie worden dan wederom overschreden.

Gelukkig hebben we tegenwoordig handige apps om ons van A naar B te wijzen. Toch pleit Barthelemy voor de vervanging van de huidige routekaarten. Voor als je mobieltje bijvoorbeeld op de rails is gevallen en je alleen een kaart bij de hand hebt.

Bronnen: Science Advances, University of Oxford via EurekAlert!