Woestijnwezens leren onderzoekers water vangen

Laurien Onderwater

26 februari 2016 11:00

Nieuw watersysteem

Geïnspireerd door cactussen, woestijnkevers en bekerplanten hebben onderzoekers een nieuw systeem ontwikkeld dat waterdruppels uit droge woestijnlucht kan verzamelen.

Een team van Amerikaanse onderzoekers heeft een nieuwe manier bedacht om gecondenseerde waterdruppels uit de lucht te halen. Woestijnwezens – die zo zijn aangepast om in extreem droge gebieden te overleven – vormden hiervoor de inspiratie.

Afkijken

Veel dier- en plantensoorten overleven al jaren in dorre gebieden dankzij speciale mechanismes. Zo heeft de cactus kegelvormige stekels die water opvangen en het naar zijn lichaam geleiden, terwijl de Namibische woestijnkever water vangt via zijn knobbelige schild. De bekerplant heeft weer een andere truc. Zijn glibberige huid zorgt ervoor dat water (en voedsel) in de beker blijft.

Onderzoekers hebben deze drie mechanismes afgekeken om een nieuw systeem te ontwikkelen voor het verzamelen van water. De ‘keverknobbel’ versnelt het condenseren van water en de helling (gespiekt bij de cactusdoorn) stuurt het de juiste kant op. Verder bevat het systeem een coating dat vergelijkbaar is met de huid van de bekerplant.

Watersysteem

Veelbelovend

Het nieuwe watervangsysteem biedt veel voordelen. Zo kan een groter volume water sneller worden getransporteerd. Daarbij is de eerste stap gezet naar een systeem dat water naar een reservoir leidt. Bovendien biedt het niet alleen voordelen in de woestijn, maar ook voor energiecentrales die stoom snel weer moeten omzetten in water. En dat allemaal dankzij die drie woestijnwezens.

Bronnen: Nature (pdf), Popular Mechanincs

Beeld: Stan Shebs