‘Ultradun laagje vangt meeste licht’

Naomi Vreeburg

02 maart 2016 16:00

Grafeen is normaal gesproken geen ster in het absorberen van licht, maar nu wel. En dat biedt heel wat mogelijkheden.

Grafeen wordt al jaren een wondermiddel genoemd vanwege zijn kracht, flexibiliteit en geleidingsvermogen. Maar op het gebied van lichtabsorptie moet grafeen zijn meerderen erkennen in tal van andere materialen. Het weet slechts 2 tot 3 procent van het licht dat erop valt te vangen. Tot nu. Britse onderzoekers hebben grafeen gemaakt dat 95 procent van het licht opneemt.

Mottenogen

De technologie die de wetenschappers hiervoor hebben gebruikt, is geïnspireerd op mottenogen. Nachtvlinders kunnen in het donker zien door een speciaal patroon in hun ogen. Het weinige licht dat in de nacht op hun kijkers valt, wordt door kanaaltjes naar het midden geleid. Zo weerkaatst het licht niet, maar wordt het in het centrum geabsorbeerd.

Dit patroon werd nagemaakt met grafeen. En dat was een succes, want de onderzoekers wisten hierdoor “het meest licht-absorberende materiaal relatief aan gewicht” te maken, zo meldden ze in Science Advances.

Geldschieters

De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar de onderzoekers hebben grootse plannen voor het dunne licht-absorberende laagje. Het kan dienen als behang of worden bevestigd op je ruiten. Zo zou de laag licht van binnen en buiten om kunnen zetten in elektriciteit. Ook kan het grafeen als coating dienen voor bijvoorbeeld je smartphone, zodat je deze minder snel hoeft op te laden. Maar eerst moeten de wetenschappers – niet geheel onbelangrijk – nog even zoeken naar geldschieters voor hun vinding.

Bron: Science AdvancesGizmodo

Beeld: University of Surrey