Hoe komen die spetters op mijn bril?

KIJK-redactie

07 maart 2016 09:00

Na een flinke hoestbui zaten er spettertjes op de bril van deze KIJK-lezer. Hoe kan dat? 

Trouwe vragenstelster Corrie Visser was onlangs verkouden. En niet zo’n beetje ook, schrijft ze: “Snotteren, koorts, keelpijn, algehele malaise. Maar ook heel erg hoesten; echt niet te geloven. Wel een minuut, ik stikte er bijkans in.” Ondanks de misère moest Corrie na zo’n hoestbui toch even aan KIJK Antwoordt denken. Ze merkte namelijk op dat er aan binnenkant van haar bril heel veel spettertjes zaten. Hoe kan dat, vraagt Corrie zich af?

KNO-arts Rico Rinkel (VUmc) draagt zelf ook een bril. “Maar ik heb nog nooit spettertjes aan de binnenkant van mijn bril gehad na een hoestbui”, zegt hij. Toch denkt hij een verklaring te hebben voor Corries ervaringen. “Sommige mensen hebben een vrij wijde opening van de traanbuis, waardoor er bij hoge druk – bijvoorbeeld door hoesten of door hard te snuiten – neusslijm uit kan vliegen”, weet hij. De arts verwijst ons naar YouTube, waar te zien is hoe mensen melk opzuigen door hun neus om die er vervolgens via hun traanbuis – gelegen in de binnenste ooghoek – weer uit te spuiten. Smakelijk is het niet, maar wie het toch met eigen ogen wil zien: zoek maar even op YouTube op milk en eyes.

Dus Corrie heeft wijde traanbuizen? “Ik denk het wel, want als je hoest gaan de druppeltjes normaal gesproken gewoon vooruit en niet naar boven”, antwoordt Rinkel. Het zou ook nog kunnen dat Corrie hoest met haar hand vlak voor haar mond, op zo’n manier dat de druppelstroom afbuigt naar boven. Om die verklaring uit te sluiten, zou ze eens zonder hand voor haar mond flink moeten hoesten. Niet zo’n hygiënisch advies; daar zijn we ons van bewust. Doe het in elk geval buiten, zonder mensen in de buurt.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag verscheen in KIJK 2/2016, die je nog online kunt bestellen!

Tekst: Diana de Veld

Beeld: iStock/Getty Images