Opvallende eieren geen nadeel voor tropische vogel

KIJK-redactie

19 juli 2010 10:00

Erg slim lijkt het niet: felgekleurde eieren leggen in een gebied vol roofdieren. Toch blijkt de vogelsoort grote tinamoe geen nadeel te ondervinden van zijn turquoise legsels.

De grote tinamoe is de enige vogel die én nesten op de grond bouwt én felgekleurde eieren legt. Ook speciaal aan de soort is dat de mannetjes de eieren uitbroeden.

Patricia Brennan van de Amerikaanse universiteit Yale onderzocht 39 nesten van de bijzondere vogel in Costa Rica. Dit deed ze om de vraag te beantwoorden waarom de soort als enige opvallend gekleurde eieren legt.

De belangrijkste observatie uit het onderzoek was, opmerkelijk genoeg, dat er veel meer eieren worden geroofd wanneer het (goed gecamoufleerde) mannetje aan het broeden is dan daarvoor, wanneer de eieren nog onbewaakt zijn. Brennan concludeert hieruit dat het niet uitmaakt dat de eieren felgekleurd zijn; roofdieren zoeken er blijkbaar niet naar.

Illustratie: Just chaos/ cc-by-sa 2.0

Illustratie: Just Chaos/cc-by-sa 2.0

Jammer genoeg roept het onderzoek meer vragen op dan er worden beantwoord. Want waarom gaan roofdieren de eieren pas roven wanneer het mannetje al broedt? En wat is de functie van de turquoise kleur? Waarom legt alleen deze soort felgekleurde eieren? Wat dat laatste betreft, denkt Brennan de kleur een signaal binnen de soort vormt. Maar op dit moment kunnen we alleen uitsluiten dat het leggen van felgekleurde eieren erg nadelig voor de soort is; de vogel is er in elk geval nog in groten getale.

Bronnen: New Scientist, Journal of Avian Biology

Beeld: Flare/cc-by-sa 2.0

Meest gelezen

Bestel nu!