Na je dood alsnog mormoon

KIJK-redactie

31 juli 2010 13:00

De mormoonse kerk geeft jaarlijks miljoenen dollars uit aan het verzamelen van genealogische data. Met behulp daarvan doopten ze – ná hun dood – al honderdduizenden niet-mormonen, onder wie Anne Frank, Khomeini en de moeder van Obama. Is dat naastenliefde of ordinaire zielenroof?

Twintig kilometer ten zuiden van Salt Lake City in de Amerikaanse staat Utah, onder de Little Cottonwood Canyon, ligt een zwaar bewaakt complex van grotten en kamers, uitgehouwen in het keiharde graniet van het Wasatchgebergte. De mensen in Utah kennen het complex simpelweg als The Vault, oftewel de kluis. In de onderaardse kamers van deze ‘kluis’ liggen meer dan 2,4 miljoen rollen microfilm en ruim 1 miljoen microfiches opgeslagen. Om even een beeld te schetsen: als je alle informatie op deze films uit zou willen printen, zou je meer dan 3 miljard A4’tjes nodig hebben.

Achter de 8 ton zware stalen deur van The Vault bevindt zich 6000 vierkante meter aan kantoren, laboratoria en magazijnen, waarin de temperatuur en de vochtigheid exact onder controle worden gehouden. Er werken tientallen mensen aan de ontvangst, het verzenden en het kopiëren van microfilms en documenten. Andere medewerkers zijn met behulp van scanners in hoog tempo bezig met het digitaliseren van de data. Het complex is zo gebouwd dat het de ergste natuurrampen en zelf een kernbom zonder schade kan doorstaan. Ook zijn er gewapende bewakers, die over de informatie waken alsof het goud is.

Vanwaar deze extreme veiligheidsmaatregelen? Worden in dit onderaardse gewelf misschien militaire geheimen of creditcardnummers opgeslagen? Nee; in The Vault liggen, in allerlei analoge en digitale formaten, de burgerlijkestandgegevens van miljarden mensen die ooit hebben geleefd. Het gaat vooral om geboortedata, data waarop huwelijken zijn voltrokken en sterfdata. Als bijvoorbeeld jouw grootvader in Nederland is geboren of overleden, is er een kans van 99,99 procent dat zijn persoonlijke gegevens op een van die 2,4 miljoen microfilms staan.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 9/2010, in de winkel van 30 juli t/m 26 augustus. De tekst werd geschreven door Teake Zuidema.

Meer informatie:

Beeld: LDS.org