Halfgeleiders zetten hitte om in rekenkracht

KIJK-redactie

01 oktober 2010 10:00

Computers kunnen in de toekomst hun eigen restwarmte gaan recyclen. Eigenschappen die dat mogelijk maken zijn nu in materialen ontdekt.

Het materiaal is een halfgeleider met de naam gallium manganese arsenide. Onderzoekers van Ohio State University hebben een effect ontdekt dat hitte omzet in een quantummechanisch fenomeen, genaamd spin. Verdere ontwikkeling zou het in de toekomst mogelijk kunnen maken om circuits op warmte te laten werken in plaats van op elektriciteit.

Het onderzoek combineert twee baanbrekende technologieën: spintronics en thermo-electronics, ofwel apparaten die hitte omzetten in elektriciteit. Deze thermo-spintronics technologie kan twee problemen voor de computerindustrie oplossen: hoe men van de overtollige warmte af kan komen en hoe men de rekenkracht van de computer een boost kan geven, zonder meer warmte te produceren.

Alle huidige computers zouden veel meer kunnen presteren dan ze nu doen. De hitteproductie is echter een beperkende factor. In de computerindustrie wordt daarom veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van beter warmtemanagement. Dit onderzoek is een grote vooruitgang voor de onderzoekers, maar de toepassing zal nog lange tijd duren.

Bronnen: Ohio State University, via EurekAlert

Beeld: ppdigital