Archeologen hebben deze week het graf van astronoom Tycho Brahe geopend. Het doel: opheldering krijgen rond de dood van deze beroemde Deen.
Brahe overleed in 1601, en het memorabele verhaal dat daarbij hoort, is dat hij stierf ten gevolge van het te lang ophouden van zijn plas tijdens een officieel diner. Maar in 1996 werd er onderzoek gedaan naar snor- en hoofdharen van de wetenschapper, en daar werd kwik in gevonden. Was Brahe dan misschien toch vergiftigd (al dan niet door zichzelf), in plaats van het slachtoffer te zijn geworden van al te streng opgevolgde etiquetteregels?
Die prangende vraag hoopt de Deense archeoloog Jens Vellev te beantwoorden door het graf van zijn landgenoot, dat zich in een Praagse kerk bevindt, te openen. Met dat plan liep Vellev overigens al negen jaar rond, maar het duurde even voor hij de benodigde toestemming kreeg van de kerk en de Tsjechische autoriteiten. Deze week mag hij dan eindelijk bot-, haar- en kledingsmonsters nemen van het inmiddels ruim vier eeuwen oude lichaam.
Vervolgens is het de bedoeling om Brahe’s resten met CT-scans en röntgen aan een nader onderzoek te onderwerpen. Hopelijk komt daar meer informatie uit naar boven rond de dood van de astronoom. Daarnaast wordt er gekeken naar de neus van Brahe, of liever gezegd: naar het gebrek daaraan. Het betreffende lichaamsdeel werd namelijk tijdens een duel deels afgesneden, waarna een metalen prothese zijn plaats innam. Alleen: over de precieze samenstelling van deze nieuwe neus lopen de wetenschappelijke meningen uiteen.
De resultaten van het onderzoek van Vellev worden als het goed is ergens volgend jaar bekendgemaakt.
Bronnen: AP, via PhysOrg.com