Moeder Natuur doet het nog één keer voor

KIJK-redactie

08 maart 2010 16:00

De mens heeft in het verleden talloze uitvindingen afgekeken van de natuur. Het nieuwste voorbeeld: de vacht van een spin, die nooit nat wordt.

Een spin heeft talloze kleine haartjes die door een bepaalde variatie in vorm en lengte niet nat worden. Sterker: ze werken water- en vuilafstotend. Nu heeft de mens al langer materialen met die eigenschappen, maar daar kwamen altijd (riskante) chemicaliën bij kijken. Totdat de natuur weer eens werd geïmiteerd.

Eerst was Wolfgang Sigmund (Universiteit van Florida) geneigd om alle vezels van zijn waterafstotende materiaal even lang te maken. Maar toen bleek dat de kleine verschillen in lengte en vorm van spinnenhaartjes deze beestjes droog hielden, kopieerde hij deze structuur exact. Het resultaat is een materiaal dat alleen al door zijn structuur waterafstotend is. En dat is uniek, aldus de professor.

Een precieze toepassing van het nieuwe materiaal moet nog worden gevonden. “Dit is pas het begin; er is veel interesse vanuit de industrie. Het is namelijk het eerste materiaal dat alleen door zijn textuur zowel heet en koud water afstoot en, als we de samenstelling veranderen, misschien zelf ook olie en water”, zegt Sigmund op LiveScience.

Bronnen: LiveSciense

Beeld: Kriss Szkurlatowski