Soap rond kernfusiereactor ITER duurt voort

André Kesseler

17 december 2010 16:00

Even leek het goed te komen met ITER. Er was een financieel reddingsplan voor de proefreactor die de haalbaarheid van kernfusie zou gaan onderzoeken. Maar het Europese Parlement weigert.

ITER wordt gebouwd in de buurt van het Franse Cadarache. Maar zoals bij zoveel projecten lopen ook de kosten van de constructie van de proefreactor behoorlijk uit de hand. De teller staat voorlopig op 15 miljard euro; drie keer zoveel als in 2006 werd begroot. Bijna de helft van dat bedrag moet worden opgehoest door de Europese Unie, de rest komt van de overige deelnemers aan het project: Japan, China, India, de VS, Zuid-Korea en Rusland.

De reactor is bedoeld om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van kernfusie. Daarbij laat men geladen deeltjes bij een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius in een speciale doughnutvormige vacuümkamer samensmelten. Op die manier zou tien keer zoveel energie kunnen worden opgewekt als er wordt ingestopt, terwijl het proces honderd keer zo weinig radioactief afval oplevert als bestaande kernreactoren.

In zo'n vacuümkamer zou het superhete plasma rondtollen en geladen deeltjes samensmelten.

Na veel gesteggel waren de lidstaten eindelijk overeengekomen dat het tekort van 1,4 miljard euro onttrokken zou worden aan een potje met nog niet toegewezen geld voor allerlei onderzoeksprojecten. Maar daar heeft het Europese Parlement dus een stokje voor gestoken. En daarom moeten de lidstaten opnieuw rond de tafel om het geld zo snel mogelijk te vinden.

In 2008 werd met de bouw begonnen en als alles volgens plan verloopt, kan ITER in 2018 in gebruik worden genomen. Als…

Bronnen: BBC News

Beeld: ITER