5 keer science met je smartphone

Naomi Vreeburg

19 mei 2016 13:00

science met je smartphone

Met je smartphone kun je aardig wat gegevens verzamelen. En daar zijn onderzoekers ook blij mee. 

Onze mobiel is in korte tijd veranderd in een leverancier van een eindeloze stroom  data. Zo kunnen we allemaal meewerken aan onderzoek door onze smartphone tot meetinstrument om te toveren. Deze vijf onderzoeksprojecten maken hier gretig gebruik van:

  1. Zicht op licht: project van twee Groningse wetenschappers om te bepalen hoe donker en begaanbaar de Nederlandse straten ’s nachts zijn. Deelnemers maken in het duister straatfoto’s.
  2. iSpex: begon als ‘hobbyproject’ van astronoom Frans Snik om Nederlandse burgers fijnstofmetingen te laten doen, maar heeft inmiddels Europese proporties gekregen. Andere toepassingen dienen zich aan.
  3. Aardbevingen detecteren: Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden een systeem dat aardbevingen vroeg kan detecteren via gps-posities van duizenden telefoons. Ook in Groningen loopt een project om met bewegingssensors in mobieltjes schokken te meten.
  4. Fietstelweek: met een app werden vorig jaar een week lang zo’n 50.000 fietsritjes per dag bijgehouden om de doorstroming op fietspaden te meten. De proef wordt dit jaar herhaald.
  5. Natuurwaarnemingen: in 2004 begonnen IT’ers met een digitaal platform voor natuurwaarnemingen. Het is uitgegroeid tot het standaardplatform en er kwamen populaire mobiele apps. Ook het CBS gebruikt de data.

Dit is een kader uit het artikel ‘De mobiele datafabriek’ te vinden in KIJK 6/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 26 mei tot en met 22 juni.

Tekst: Roel van der Heijden

Beeld (header): Peter Hilz/Hollandse Hoogte