Op deze school betaal je geen collegegeld

KIJK-redactie

19 mei 2016 15:30

Miljardair en ondernemer Xavier Niel investeert 100 miljoen dollar in een collegegeld-vrije programmeurschool in Silicon Valley.

Onder San Fransico ligt het mekka van de high-tech: Silicon Valley. Menig ICT’er droomt van een carrière in dit gebied en ook voor veel technologiestudenten zal het een gewilde verblijfplaats zijn. Zeker nu miljardair Xavier Niel hier een programmeurschool heeft opgericht waarvoor je geen collegegeld hoeft te betalen.

De Franse ondernemer, die gezien wordt als een van de grootste technologiegiganten, investeert miljoenen dollars om een vestiging van 42 in Silicon Valey op te zetten. 42 is een Franse programmeurschool die in 2013 in Parijs werd opgericht door Niel. Hij wilde afwijken van de traditionele vorm van het Franse onderwijs.

Bijzonder

42 is dan ook anders dan andere scholen (en niet zo’n beetje ook). Zo is er geen diploma van de middelbare school vereist. Wel moeten de studenten een examen halen dat gericht is op logica. Daarna mogen de studenten door voor een maandlange selectieprogramma van 100 (!) uur per week. Pas wanneer ze voor dit programma slagen, worden ze toegelaten tot de opleiding. Deze duurt 3 tot 5 jaar.

Verder kent de school geen leraren. Studenten werken in groepen van twee tot vijf en maken opdrachten op de computer. De school noemt dit ‘peer-to-peer learning’ en van studenten wordt verwacht dat ze de informatie die ze nodig hebben, op internet kunnen vinden.

Bovendien hoeven de studenten geen collegegeld te betalen. Niel heeft 100 miljoen dollar verstrekt om de school in de Verenigde Staten te lanceren en zegt dat hij geen plannen heeft om er geld aan te verdienen. Wel hoopt hij dat alumni ervoor kiezen om de school een donatie te geven.

Populair

Voor geïnteresseerde studenten wordt het echter wel moeilijk om tot deze school toe te treden. Sinds de oprichting in Frankrijk heeft 42 meer dan 200.000 aanvragen gekregen, terwijl het aan slechts 2.500 studenten lesgeeft.

Bronnen: ScienceAlert, Engadget