Zwemprestaties verhoogd door bloeddrukmeter

KIJK-redactie

23 december 2010 16:00

De zwembandjes van de toekomst: drukbanden om de armen of benen die de resultaten van sporters verbeteren. Onderzoekers voorspellen een nieuwe generatie prestatieverhogende middelen.

Achttien wedstrijdzwemmers verbeterden hun prestaties tijdens een nieuw onderzoek van de Universiteit van Toronto. Gemiddeld zwommen ze 0,7 seconden sneller op een afstand van 100 meter. En dat door slechts enkele minuten voor de race hun armen en benen onder druk te zetten.

Deze methode werd vorig jaar voor het eerst toegepast op sporters in een Nederlands onderzoek van de Radboud Universiteit. Hierbij werd de druk aangebracht door middel van een opblaasbare band om de arm, vergelijkbaar met de band die wordt gebruikt om de bloeddruk te meten. De sporters onderging drie ronden van 5 minuten, waarbij de band werd aangespannen en daarmee de bloedstroom beperkt. Op elke ronde volgde een korte periode van 5 minuten ontspanning.

Voor de prestatieverbetering is volgens de onderzoekers normaal gesproken een intensieve training van twee jaar nodig. Waarom bovenstaande methode hetzelfde effect heeft, is niet bekend. Er is namelijk geen sprake van een hoger hartritme of andere voor de hand liggende oorzaken. Een mogelijke oorzaak is de verwijding van de bloedvaten tijdens de beklemming, waardoor het weefsel sneller zuurstof en voedingsstoffen kan opnemen.

Maar helemaal duidelijk of niet, de onderzoeker Andrew Redington houdt het niet tegen. Een eerste patent op zijn naam voor dit idee is namelijk al vastgelegd. Aan de autoriteiten op sportgebied nu de vraag of ze dit hulpmiddel ook zullen toestaan bij wedstrijden.

Bronnen: Wired

Beeld: Robert Vos/ANP