7 miljoen ton piepers leveren de vaderlandse akkers op. Maar ‘rijstland’ China produceert er ruim tien keer zoveel. En wil meer. Want de aardappel is hét middel om een planeet te voeden die steeds voller, droger en warmer wordt.
Rond deze tijd van het jaar begint de aardappeloogst. Ongeveer 7 miljoen ton wordt er dan uit de akkers gehaald. Voor de helft zijn dat consumptieaardappelen, bestemd voor de ‘verse markt’ en voor friet en chips. De andere helft bestaat uit fabrieksaardappelen (waaraan op industriële wijze zetmeel wordt onttrokken) en zogenoemde pootaardappelen, die elk voorjaar in de grond worden gestopt en waaruit vervolgens aardappelplanten groeien.
Die 7 miljoen ton Nederlandse aardappelen komen van 175.000 hectare landbouwgrond. Wereldwijd bedraagt het totale areaal aan aardappelvelden 20 miljoen hectare. Dat getal is al jaren stabiel, maar de ‘aardappelzone’ verschuift: terwijl de productie in een traditioneel aardappelgebied als Oost-Europa terugloopt, neemt hij toe in de ontwikkelingslanden, onder andere in Afrika ten zuiden van de Sahara.
Ook een ‘rijstland’ als China voert de aardappelteelt enorm op. Want de pieper mag dan een suf en ouderwets imago hebben, voor de toekomst van de mensheid wordt hij steeds belangrijker en actueler.
Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 10/2012, in de winkel van 24 augustus tot en met 20 september.
Meer informatie:
- De Wilde Keuken
- WUR KennisOnline: De aardappel
- Wageningen UR: Ontrafeling genoom aardappel opent weg voor nieuwe rassen
- The Washington Post: China pins food-security hopes on humble potato
- Spud Smart: The sleeping giants are stirring
- Trouw: Voedsel van onverkoopbare bouwgrond
- New Statesman: Britain need not be nine meals away from anarchy
- Week van de Smaak 2012
Tekst: Leo Polak
Beeld: Dag Endersen/CC BY 2.0