De grootse ruimtevaartplannen van Azië

KIJK-redactie

21 augustus 2013 13:00

Japanse HTV-II aan ISS NASA

Terwijl de westerse ruimtevaartbudgetten behoorlijk onder druk staan, komt in Azië een onvervalste space race op gang. Landen als India, Japan en vooral China hebben grootse plannen – en doen daarbij volop aan spierballenvertoon. En dat in een regio vol onderlinge spanningen…

“India in 2013 naar Mars”, “China stuurt vrouwelijke astronaut de ruimte in” en “Japanse vrachtmodule naar ISS”. Zomaar wat nieuwskoppen van de afgelopen tijd. Het zal duidelijk zijn: Azië is in de ban van de ruimtevaart. Ambitieuze projecten schieten als paddenstoelen uit de grond. De Amerikaanse en Russische dominantie op ruimtevaartgebied brokkelt langzaam maar zeker af.

Steeds vaker claimen oosterse landen een nieuwe mijlpaal te hebben bereikt. Zo kreeg Japan het als eerste voor elkaar om bodemmonsters van een asteroïde te halen en voor onderzoek naar de aarde te brengen. Een technisch hoogstandje dat ook op applaus van westerse deskundigen kon rekenen.

Deze ongekende ontwikkelingsdrang brengt echter ook problemen met zich mee. In 2007 schoten de Chinezen bij wijze van experiment met een raket een van hun oude weersatellieten aan diggelen. Sindsdien bekijken de omringende landen China met argusogen en richten ze zich steeds meer op militaire activiteiten in de ruimte. Een Aziatische ‘ruimtewapenwedloop’ lijkt op handen te zijn.

Hoog tijd dus om de deelnemers aan deze precaire space race eens onder de loep te nemen. Wat zijn de mogelijkheden van de oosterse landen? Welke belangen spelen er? En hoe kan worden voorkomen dat deze rappe vooruitgang in de Aziatische ruimtevaart ontaardt in vijandelijkheden?

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 10/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 23 augustus tot en met 19 september.

Meer informatie vind je in de National Space Policy van de VS.

Tekst: Stef Meijers

Beeld: NASA