Ja, zo word je niet rijk

KIJK-redactie

13 november 2010 16:00

Er zijn mensen die met beleggen heel veel geld verdienen. Maar de naakte waarheid is dat 70 procent van de beleggers verlies maakt. Dat komt niet door gebrek aan kennis, maar door emoties. KIJK analyseert de psychologische valkuilen op de beursvloer.

Zelf ben ik net te vroeg begonnen met beleggen. In februari 2009 kocht ik mijn eerste aandelen Aegon en ING, omdat ik ergens had gelezen dat een expert ze betitelde als “goede en degelijke bedrijven die wel tegen een stootje kunnen”. De eerste weken ging het goed en maakte ik een leuk rendement. Dus dacht ik: laat ik mijn inzet verhogen, dan maak ik nog meer winst…

Het was het begin van een aantal klassieke beleggersfouten, maar dat wist ik toen nog niet. In de maand die volgde werd het dieptepunt van de financiële crisis bereikt en de aandelen Aegon en ING halveerden in waarde. Weg was de helft van mijn beleggersgeld. In mijn paniek heb ik het voor elkaar gekregen om alles zo ongeveer op het dieptepunt te verkopen.

In de wereld van het beleggen is het – helaas – heel normaal om geld kwijt te raken. “Je ziet in de geschiedenis steeds weer dat aandelen tijdens een lange daling worden aangehouden, dat er wordt bijgekocht, maar dat alles vervolgens op het dieptepunt wordt verkocht met enorme verliezen. Dat is puur menselijk gedrag”, vertelt Michael Ahrens, een voormalig vermogensbeheerder die zich heeft toegelegd op beleggersresearch. “Je zag op de dieptepunten van de aandelenmarkten in 2003 en 2009 dat ook de grote institutionele beleggers, de pensioenfondsen met hun miljarden, hun aandelenbelang gingen afbouwen terwijl ze juist hadden moeten bijkopen en aanhouden.”

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 13/2010, in de winkel van 19 november tot en met 16 december. De tekst werd geschreven door Boris van Zonneveld.

Meer informatie:

Beeld: Hans Steinmeier/ANP