Oogsten op de elfde etage

kijkmagazine

09 november 2013 16:00

Boerderijflat FarmedHere

Groenteflats midden in de stad, het klinkt nogal bedompt. Maar volgens wetenschappers heeft het slechts voordelen: nauwelijks transportkosten, veilig en geen last van natuurgeweld. Bovendien moeten we wel inventief worden, met de gestaag groeiende wereldbevolking.

Vanbuiten zien ze eruit als elke andere wolkenkrabber, maar binnenin zitten geen kantoren of woningen, maar een gigantische boerderij. In plaats van bureaus, computers, banken en televisies staan de verdiepingen vol met basilicum, tomaten en rucola.

Zo’n boerderijflat klinkt misschien futuristisch, maar is het niet. Het is al een internationale trend. Vorig jaar opende er een in Singapore, begin dit jaar in Chicago. Bovendien zijn er op dit moment enkele in aanbouw, onder meer in New Buffalo en Memphis. Deze vertical farms hebben inspirerende namen als FarmedHere en Sky Greens. Ook dichter bij huis zijn plannen voor dit soort groene wolkenkrabbers. Zweden en Duitsland onderzoeken momenteel de mogelijkheden ervan.

Het idee voor de boerderijflat ontstond al in 1999 tijdens een college van de Amerikaanse microbioloog Dickson Despommier. “Ik gaf destijds een vak over ecologie. Een groep studenten wilde uitzoeken of ze New Yorkers konden voeden door kassen op daken te plaatsen. Hun conclusie was deprimerend. Rijst verbouwen bovenop huizen zou maar genoeg zijn voor 2 procent van de inwoners van Manhattan. Toen kwam een gedachte in mij op. Wat als we niet op, maar ín de gebouwen groenten zouden planten? Dat gebeurt al op veel plekken; denk maar aan illegale marihuanaplantages in woningen”, zegt de hoogleraar environmental health science aan de New Yorkse Columbia University.

Dit is het begin van een artikel uit KIJK 13/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 15 november tot en met 12 december.

Tekst: Robert Visscher

Beeld: FarmedHere


Meer Artikelen