3 verstoorde dierenhormonen

KIJK-redactie

16 november 2015 13:00

In sommige producten zitten stoffen die hormonen uit balans kunnen brengen. Drie dieren die hierdoor worden getroffen. 

Hormoonverstorende stoffen vind je bijna overal: denk aan kassabonnetjes, cd’s, verf en voedselverpakkingen. Het gaat om moleculen die op onze eigen hormonen lijken, het lichaam binnendringen en op die manier aan de knoppen van vruchtbaarheid en lichaamsgroei draaien. Niet alleen mensen hebben hier last van, maar ook andere dieren.

  1. ArendOmdat vrouwelijke geslachtshormonen in rivier- en grondwater belanden, worden mannetjesvissen steeds vrouwelijker. Ze produceren soms zelfs eitjes in hun teelballen.
  2. Stoffen uit plastic kunnen werken als schildklierhormonen en zo de stofwisseling van vissen en visetende vogels verstoren. In de VS zijn adelaars en meeuwen met zo’n hormoonverstoring gevonden.
  3. Schelpdieren die in scheepvaartroutes groeien, zoals mosselen, worden onvruchtbaar door toedoen van tributyltin, een stof die scheepsrompen schoonhoudt.

Dit is een kader uit het artikel ‘Storm in een flesje water’ waarin de stof bisfenol A, die hormoonverstorend zou zijn, onder de loep genomen. Het artikel is te vinden in KIJK 12/2015, in de winkel vanaf 19 november tot en met 18 december.

Meer informatie:

Tekst: Ronald Veldhuizen

Beeld (arend): 123rf