Hoewel vier van deze vijf cyberacties niet met waterdicht bewijs kunnen worden herleid tot de genoemde daders – en ze zelf alle betrokkenheid ontkenden – bestaat er onder experts genoeg overeenstemming over.
1. Israël op Syrië, 2007: Via een hack maakte het Israëlische cybercommando het Syrische luchtafweersysteem onklaar, waardoor gevechtsvliegtuigen ongehinderd een Syrische kerncentrale in aanbouw konden bombarderen.
2. Rusland op Georgië, 2008: De invasie van Georgië door Russische troepen ging gepaard met een parallelle cyberaanval, waarbij Russische hackers websites van de Georgische overheid en media platlegden en online communicatie met de buitenwereld blokkeerden.
3. Iran op Saoedi-Arabië, 2012: In 2012 drongen Iraanse hackers met het Shamoon-virus binnen op de netwerken van het Saoedische oliebedrijf Saudi Aramco, waarbij software op 30.000 computers werd gewist.
4. VS op Noord-Korea, 2014: Om het Noord-Koreaanse raketprogramma te vertragen, hebben de VS gecoördineerde cyberaanvallen uitgevoerd tegen Noord-Koreaanse nucleaire lanceringssystemen. De VS wist zo 88 procent van de raketlanceringen te saboteren.
5. VS en UK op IS, 2016: De ministers van defensie van de VS en het Verenigd Koninkrijk hebben openlijk toegegeven cyberaanvallen uit te voeren op Islamitische Staat om hun communicatienetwerken te verstoren.
Dit is een kader uit het artikel ‘What the hack’ te vinden in KIJK 5/2017. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 april tot en met 25 mei.
Meer informatie:
- www.sociosite.net
- YouTube: ‘Zero Days’ (2016) Documentary Trailer
- New York Times: Trump inherits a secret cyberwar against North Korean Missiles
Tekst: Hidde Tangerman
Beeld: Getty Images