Dark web: good guys versus bad guys

KIJK-redactie

12 juli 2016 11:00

dark web

Ook om aan drugs en wapens te komen, hoef je de deur niet meer uit. Op het dark web kan iedereen met een paar muisklikken sites vinden waar allerlei illegale zaken te koop zijn. De politie moet compleet nieuwe opsporingsmethodes inzetten om tot deze schemerwereld van anonieme misdadigers en anoniem geld door te dringen.

In februari 2011 werd de website Silk Road gelanceerd, die al snel bekendstond als de ‘eBay voor drugs’. Iedereen met een internetverbinding en een anonieme Tor-browser kon er met een paar muisklikken alle mogelijke drugs kopen, die vervolgens netjes per reguliere post werden verstuurd.

Silk Road was de Amerikaanse politie een doorn in het oog. Na maandenlang recherchewerk en undercover-operaties kreeg de FBI eindelijk de oprichter en moderator van de site in het vizier. Het ging om de 29-jarige Ross Ulbricht, een voormalige natuurkundestudent en mislukte ondernemer die in een flatje in San Francisco woonde. Twee FBI-agenten wachtten het moment af dat Ulbricht in de plaatselijke bibliotheek op Silk Road inlogde en sloegen hem vervolgens in de boeien. Op zijn computer troffen ze 150 miljoen dollar aan digitaal geld aan. Een dag later werd Silk Road door de politie offline gehaald.

Ulbricht gebruikte het pseudoniem Dead Pirate Roberts. Andere verkopers gaan schuil achter gebruikersnamen als CapnJack of Dailailama. En terwijl de online-drugswinkels zoals gezegd voor iedereen zichtbaar zijn, werken ze met anonieme software en zelfs anoniem geld. Daardoor is deze wereld ook voor de politie nog grotendeels onbekend terrein. Hoe vind je de crimineel achter het online-masker?

Dit is een begin van een artikel te vinden in KIJK 8/2016. Dit nummer ligt in de winkel vanaf 21 juli tot en met 24 augustus. 

Meer informatie:

Tekst: Hidde Tangerman