Planeten buiten ons zonnestelsel worden bij bosjes ontdekt. En soms zit daar een exemplaar tussen dat behoorlijk veel lijkt op onze aarde.
Exoplaneet Kepler-452b werd dit jaar ontdekt en al snel omgedoopt tot de grotere en oudere neef van de aarde. Maar er zijn nog wel meer exemplaren die behoorlijk veel op de aarde lijken. Hieronder kun je vijf van de belangrijkste spelers in het klassement van de meest aarde-achtige planeten vinden.
Naam: Kepler-452 b
Middellijn: 1,6 keer die van aarde
Massa: waarschijnlijk 3-7 keer die van aarde
Jaar: 385 dagen
Afstand tot aarde: 1400 lichtjaar
Bijzonderheden: eerste aarde-achtige Goudlokje-planeet gevonden rond een ster van dezelfde massa en temperatuurklasse als de zon.
Naam: Kepler-438 b
Middellijn: 1,1 keer die van de aarde
Massa: waarschijnlijk o,5-1,5 keer die van aarde
Jaar: 35 dagen
Afstand tot aarde: 475 lichtjaar
Bijzonderheden: meest op aarde lijkende planeet wat betreft grootte en hoeveelheid licht ontvangen van ster; grote kans op rotsachtig oppervlak.
Naam: GJ 667C c
Middellijn: waarschijnlijk 1,5-2 keer die van de aarde
Massa: 5 keer die van de aarde
Jaar: 28 dagen
Afstand tot aarde: 24 lichtjaar
Bijzonderheden: draait rond één van de sterren in een driedubbelstersysteem, waardoor drie zonnen aan de hemel staan. Decor van de kolonie Chiu Outpost (bevolking: 14 miljoen) in de game Alien vs Predator.
Naam: Kepler-62 e
Middellijn: 1,6 keer die van de aarde
Massa: waarschijnlijk 2-7 keer die van de aarde
Jaar: 112 dagen
Afstand tot aarde: 1200 lichtjaar
Bijzonderheden: Theoretische modellen suggereren dat dit een ‘oceaanplaneet’ is; een dicht wolkendek zou zorgen dat het warm genoeg is om water vloeibaar te houden.
Naam: Kepler-186 f
Middellijn: 1,2 keer die van de aarde
Massa: waarschijnlijk 0,7-1,7 keer die van de aarde
Jaar: 130 dagen
Afstand tot aarde: 1400 lichtjaar
Bijzonderheden: Staat heel dicht bij koele, lichte ster, op slechts 10 procent van de afstand aarde-zon. Waarschijnlijk is door de sterke zwaartekracht één kant van de planeet constant naar de ster gericht en is er dus een oneindige zonsondergang.
Dit is een kader dat behoort tot een artikel over exoplaneten, te vinden in KIJK 10/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 17 september tot en met 21 oktober.
Meer informatie:
- Exoplanets.org
- NameExoWorlds.org
- PHL: The habitable exoplanets catalog
- NASA JPL: 20 years of exoplanets
Tekst: Lucas Ellerbroek