Hoe fijnstof in de Amazone ons klimaat verandert

KIJK-redactie

09 May 2015 16:00

Dat ontbossing van het Amazonewoud het broeikaseffect verergert, is bekend. Maar dat luchtvervuiling in dat gebied het klimaat direct beïnvloedt, ontdekten wetenschappers pas kort geleden. Het project GOAmazon onderzoekt de ernst van dit fenomeen. “We hebben niet zo heel veel tijd meer.”

Zet twee mensen bij elkaar en de kans is groot dat ze over het weer beginnen, vooral als er wat te mopperen valt. Het is bijvoorbeeld uitzonderlijk warm of belachelijk koud voor de tijd van het jaar. En dan is er de regen. Daarvan valt meestal te veel of te weinig. Dat kan in de toekomst nog erger worden. Volgens veel wetenschappers zullen wij in Nederland door klimaatverandering vaker te maken krijgen met meer neerslag- en droogteperiodes.

Wolken uit de tropen spelen daarbij een belangrijke rol. Als de omstandigheden in tropische gebieden veranderen, dan heeft dat invloed op het weer, daar en elders. En dat lijkt nu te gebeuren. De Amazone, met 30 procent van alle tropische bossen het grootste regenwoud ter wereld, is daarbij cruciaal. Ontbossing, de verbranding van biomassa en de economische ontwikkeling maken dat de samenstelling van de atmosfeer in hoog tempo verandert.

De gevolgen voor het klimaat variëren van minder neerslag en hogere temperaturen tot hevige regenval en zware stormen. In de Amazone zelf is dit al enige tijd zichtbaar. Extreme weersomstandigheden leidden er de laatste jaren tot grote droogte, maar ook tot periodes van overstromingen. Een groep wetenschappers die samenwerken in het onderzoeksproject GOAmazon hoopt nu te ontdekken hoe schadelijke stoffen in de atmosfeer de vorming van regenwolken beïnvloeden en wat daarvan de gevolgen zijn.

Dit is een fragment van een artikel te vinden in KIJK 6/2015. Dit nummer ligt in de winkel van 21 mei tot en met 10 juni.

Meer informatie:

Tekst: Cornell Evers

Beeld: Corbis


Meer Artikelen