Wat kun je doen tegen kaalheid?

KIJK-redactie

13 August 2013 16:00

Kaalheid is niet iets waar de meeste mannen trots op zullen zijn. Wat valt er te doen aan die terugwijkende haargrens?

Pechvogels krijgen er op hun twintigste al last van, anderen pas met hun pensioen: kaalheid. Voor de mannen die niet kunnen leven met hun terugwijkende haargrens, is er haartransplantatie. Eén van de methoden die wordt toegepast, is follicle unit extraction. Daarbij worden haarzakjes met een holle naald één voor één verplaatst van het achterhoofd naar de kale plek. Na een paar maanden groeien er uit de getransplanteerde zakjes nieuwe haren, en zie je niets meer van de ingreep.

Als je ook op je achterhoofd niet bent gezegend met een volle haardos, kan haarstamceltransplantatie een optie zijn. Daarbij worden slechts een paar stamcellen uit ‘donorhaarzakjes’ genomen en die kunnen op een andere plaats een nieuwe haar produceren.

Kaalheid kan ook ontstaan als bijwerking van chemotherapie. Die richt zich op (snel groeiende) tumorcellen, maar helaas maken de chemicaliën geen onderscheid tussen kwaadaardige en gezonde cellen, dus ook de snel groeiende haarzakjescellen worden gedood. Bij ongeveer de helft van de mensen is dit te voorkomen door de hoofdhuid te koelen tijdens de behandeling. Door de huidtemperatuur te verlagen naar 15 tot 18 graden Celcius vernauwen de bloedvaatjes zich, waardoor minder chemicaliën bij de haarzakjes kunnen komen.

Dit is een fragment van de rubriek ‘In 5 minuten…. haar’, te vinden in KIJK 10/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 23 augustus tot en met 19 september.

Meer informatie:

Tekst: Christa Broekhuizen

Beeld: smobserver/CC BY-SA 3.0


Meer Artikelen