Leidt hersenaantasting door syfilis tot grootsheid?

KIJK-redactie

09 februari 2011 13:00

Sommigen hebben talent en anderen niet. Maar je kunt ook geniaal zijn. Wat daar voor nodig is? Een doodgewone soa!

Volgens Deborah Hayden, auteur van het boek Pox, leden enkele van de geniaalste personen uit onze geschiedenis aan syfilis, met niet alleen een hersenafwijking, maar ook briljante creaties tot gevolg. Neem de negende symfonie van Beethoven, geschreven terwijl de componist zelf al doof was (weliswaar dankzij dezelfde ziekte) en volgens critici een van de meesterwerken uit de klassieke muziek. Zonder Beethovens afwijking was dat nooit mogelijk geweest, betoogt Hayden.

Ook een genie worden? Zorg dat je syfilis krijgt en vervolgens dat je niet toegeeft aan zoiets verstandigs als een antibioticakuur. Eerst zul je last hebben van wat zweertjes en na een paar maanden van huidafwijkingen en een grieperig gevoel. Daarna is het even doorzetten: het talent ontwikkelt zich pas jaren later. Dan tast de syfilis namelijk de hersenen aan, in een fase die tertiaire neurosyfilis wordt genoemd. Je lichaam zal tegen die tijd wel pijn doen, maar net voordat je mentaal instort, zullen je periodes kennen van “creatieve euforie en positieve, opwekkende energie, wat zal leiden tot een grootsheid en een nieuwe visie.”

Volgens Hayden gingen naast Beethoven onder andere Friedrich Nietzsche, Adolf Hitler, Karen Blixen en Charles Baudelaire je voor. ‘Helaas’ wordt syfilis sinds halverwege de 20ste eeuw succesvol behandeld. Wie weet hoeveel genieën we daardoor hebben gemist.

Dit is een fragment uit de rubriek ‘5x prettig gestoord – een andere KIJK op hersenaandoeningen’, te vinden in KIJK 3/2011, in de winkel van 11 februari tot en met 10 maart.

Meer informatie: