Stel, je boort een tunnel door de hele aarde heen en je springt vervolgens in die tunnel. Hoelang duurt het dan voordat je het andere uiteinde bereikt?
Generaties aan natuurkundestudenten hebben zich op de vraag gestort om te leren rekenen aan de zwaartekracht. Het geijkte antwoord was dan altijd ’42 minuten en een beetje’. (Zie bijvoorbeeld deze berekening.)
Daarbij werd de situatie wel flink versimpeld. Zo worden onder meer de draaiing van de aarde stilgezet en de luchtweerstand in de tunnel buiten beschouwing gelaten. Bovendien heeft de aarde in deze berekening overal dezelfde dichtheid, van 5500 kilogram per per kubieke meter.
In werkelijkheid is de korst veel minder dicht (zo’n 1000 kilogram per kuub) en de kern veel dichter (13.000 kilogram per kuub). Neem je die dichtheidsverschillen mee, zo berekent de Canadese student Alexander Klotz in een onlangs gepubliceerd artikel, dan kom je op een valtijd van 38 minuten en 11 seconden.
Oké, daarbij zijn nog steeds allerlei zaken niet meegenomen, dus ook dit zal niet het definitieve antwoord op bovenstaande vraag zijn. Maar hoe dan ook ben je een stuk minder lang onderweg dan met het vliegtuig. Probleem is alleen dat als je begint te boren in Nederland of België, je ergens in de Stille Oceaan ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland uitkomt; niet bepaald de ideale vakantiebestemming.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!
Beeld: NASA