Een neus voor kanker

KIJK-redactie

24 August 2011 16:00

speurhond Cliff

Honden die naar drugs, explosieven of lijken zoeken, kenden we al. Maar Fikkie blijkt tot nog veel meer in staat. Dankzij zijn spectaculaire reukvermogen kan hij ook ziektes opsporen, zoals kanker of bacterie-infecties. Simpelweg door aan iemand te snuffelen.

“Bah, je stinkt uit je mond!” Niet leuk als je vriendin dat zegt, maar het kan gebeuren, als je keelpijn hebt bijvoorbeeld. Een zieke keel ruikt vies en de menselijke neus is onverbiddelijk – tenzij je vriendin ook verkouden is natuurlijk.

Honden kunnen nog veel beter ruiken dan wij. Zo goed zelfs dat ze al snuffelend bij mensen een medische diagnose kunnen stellen. In het Amsterdamse ziekenhuis VUmc loopt al een tijdje een beagle rond, Cliff genaamd, die een neus heeft voor bacteriën. Een bepaald type bacterie om precies te zijn: Clostridium difficile. Deze bacterie komt vooral voor in ziekenhuizen en verpleeghuizen. Je kunt er heftige, erg besmettelijke diarree van krijgen en wie al zwak is, kan er zelfs aan doodgaan. Patiënten bij wie de bewuste bacterie is gevonden, moeten dan ook geïsoleerd worden verpleegd.

Beagle Cliff is een leuk beest om te zien, vooral als hij zijn werkoutfit aanheeft. Zijn baasje, Hotsche Luik, is afgestudeerd psycholoog en gedragstherapeut voor dieren. “Mijn bedrijf traint als enige in Nederland honden voor biodetectie”, vertelt ze. Samen met internist Marije Bomers van het VUmc kreeg Luik Cliff zover dat hij patiënten met de gevreesde darmbacterie kan ‘aanwijzen’.

“Op dit moment zijn we bezig met de afronding van ons eerste onderzoek”, vertelt Bomers. “Daarin hebben we Cliff uitgebreid getest in de praktijk. We namen hem mee naar het bed van patiënten van wie wij al wisten of ze besmet waren of niet. Als hij dacht dat hij te maken had met een geval van de darmbacterie, ging hij naast de patiënt zitten. Hij had het niet altíjd goed, maar wel ontzettend vaak.”

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 10/2011, in de winkel van 26 augustus tot en met 22 september. De tekst werd geschreven door Diana de Veld.

Meer informatie:

Beeld: VUmc


Meer Artikelen