‘In tweeëneenhalve week kan veel gebeuren’

VB

04 juni 2011 16:00

Vivianne Bendermacher

Kwali kent geen tijd, zeiden mijn mede-journalistiekstudenten en ik altijd onder elkaar.

Daarmee doelden we op onze lange ploeterdagen, gedwongen fastfood en verloren sociale leven ten behoeve van de (in onze ogen) niet te evenaren kwaliteit van onze geschreven brouwsels. En dat stond me toen al aan: álles geven voor een stuk, 25 uur in een etmaal proppen als het moest. Want dat kon.

En dat kan vandaag de dag nog steeds. Dat begrijpen onze KIJK-redacteuren als geen ander. Ze verslinden met gemak 967-pagina’s tellende boeken in een weekend, interviewen in de late avonduren een Amerikaanse professor, en luisteren op weg naar huis naar een hoorcollege: alles om jou, waarde lezer, een gedegen artikel met de laatste achtergronden voor te schotelen.

Als dan de laatste punt is gezet, is het wachten aangebroken. KIJK gaat ter perse. In het geval van deze editie was dat op 18 mei. Tweeëneenhalve week voordat jij er op zijn vroegst een glimp van kon opvangen. Het lot van een maandblad. In die tijd kan veel gebeuren. Zoals in februari, toen terwijl ons Man&Macht-artikel over Muammar Gaddafi werd gedrukt, de pleuris uitbrak in Libië. Of in april, toen onze KIJK over wapenbezit in Amerika net een dagje in de winkel lag en Tristan van der V. in het wilde weg in Alphen om zich heen was gaan schieten. Nét op het moment dat onze campagneposters werden opgehangen in supermarkten met de plotseling pijnlijke tekst ‘Gun jezelf KIJK’.

En zo ook in ons vorige nummer, met daarin een artikel over Amerika’s marteltechnieken met onder andere als doel de verblijfsplaats van Bin Laden te achterhalen. Tien jaar lang waren de VS al op zoek naar de opperterrorist en dan presteren ze het om de man te vinden net in die tweeëneenhalve week KIJK-wachttijd. On-ge-loof-lijk frustrerend, want jammer genoeg zul je de écht actuele aanleiding (de vangst van Osama) niet in ons plots mega-actuele stuk aantreffen. De KIJK-vloek noemen we dat.

Ik ben dan ook blij dat we je deze maand trakteren op een geschiedenisverhaal. Het lijkt me sterk dat ons Operatie Barbarossa-artikel wordt ingehaald door nieuwe feiten. Veel leesplezier!