‘Kijk mam, ik heb nu écht te veel over!’ Als met gestrekte armen te veel onderarm zichtbaar werd, was het tijd voor een nieuwe jas. Dan was ik te groot geworden voor het maatje, te wijs voor het patroon, te hip voor vorig jaar.
Als meisje was ik me bewust van de noodzaak van een nieuwe jas. Letterlijk toen. Figuurlijk pas veel later. Ik was zeventien toen ik voor het eerst mijn thuishonk verliet. De verhuizingen volgden elkaar snel op. Nieuwe studentenstad. Nieuwe stagestad. Nieuwe werkstad.
Elke keer stelde ik vast dat verandering ruimte creëert. Soms letterlijk: verhuizen dwingt tot weggooien. Soms figuurlijk: je staat open voor nieuwe mensen, gewoontes, gedachten. Dat zorgt voor overzicht en een stevigere koers: dát laat ik achter, dít neem ik mee. Weten voor wie of wat je staat, brengt je dichter bij je doel.
KIJKs doel is dé autoriteit zijn op het gebied van wetenschap en technologie. Als je écht wilt weten hoe iets zit, als je géén genoegen neemt met hap-snap-stukjes, dán lees je KIJK. Dat vraagt veel van jou, waarde lezer. Zo vragen wij, van KIJK, aardig wat voorkennis van je.
Maar we hebben je dan ook hoog zitten. En dus mag je iets terugverwachten. Een blad dat jou niet alleen in tekst serieus neemt, maar ook in look and feel. Met KIJK 12/2011 heb je het resultaat in handen.
Maar je krijgt meer. Zo heeft slangengifonderzoeker Freek Vonk vanaf nu een vaste column en test gadgetspecialist Rik Peters elk nummer een nieuwe Tech-Toy. Ook nieuw: de rubriek Open&Bloot (pagina 42).
Maar er blijft gelukkig ook veel bij het oude. Elke editie diepgaande en verrassende artikelen, het meest spraakmakende wetenschapsnieuws en de bizarste technologische ontwikkelingen. We duiken de geschiedenis in, maar duiden ook de actualiteit. Precies zoals je al jaren van KIJK gewend bent. En gelukkig ook nog steeds je vertrouwde columnist Ronald Giphart. Maar wél in een nieuw jasje. Geniet!
Beeld: Studio 5982