Kwekerijen brengen koraalriffen nieuw leven

KIJK-redactie

26 May 2012 16:00

Koraalkwekerij 1

Weinig plekken zijn zo prachtig en zo vol leven als koraalriffen. Helaas zijn ook weinig plekken zo kwetsbaar voor vervuiling en verstoring. In speciale kwekerijen worden nu verse ‘hulptroepen’ grootgebracht om het koraal nieuw leven in te blazen. En ook dat is prachtig.

Bij de foto linksboven: wereldwijd worden grote koraalkolonies bedreigd met uitsterving. Slecht nieuws voor duikers en vissers, maar ook voor farmaceuten, die in de enorme biodiversiteit van de kwetsbare koraalriffen nog veel nieuwe medicijnen hopen te ontdekken. Eerder vonden ze er al stofjes waarmee aidsremmers zijn ontwikkeld. Om de bedreigde riffen te versterken, wordt nu geprobeerd om nieuwe koraalpoliepen te kweken uit stekjes van gezond koraal. Het duurt ongeveer een jaar voor de stekken, hier strak in het gelid, groot genoeg zijn om te worden uitgezet. Met codes houden de kwekers bij hoe de stekjes het doen. Ondertussen moet het koraal regelmatig algenvrij worden geboend om het te laten overleven.

Koraalkwekerij 2

Bij de foto hierboven: de kalkalgen die koraalpoliepen omhullen, zijn erg gevoelig voor stress. Bij de kleinste verandering kunnen ze al besluiten om hun biezen te pakken. Daardoor verliest het koraal zijn bescherming en zijn kleur en gaat het uiteindelijk dood: een fenomeen dat coral bleaching wordt genoemd. Duikers worden daarom geïnstrueerd om het koraal niet aan te raken. Niet alleen is dat erg slecht voor de poliepen; de duiker zelf kan er allerlei allergische reacties aan overhouden. Maar de man op deze foto is bezig met een goede daad: hij verhuist een gekweekt stuk koraal naar zijn nieuwe woonplaats op het rif. Of de stek het overleeft, is nog de vraag: ook een dergelijke transplantatie bezorgt het koraal de veel stress.

Meer informatie:

Beeld: Matt Wittenrich/CoralRestoration.org


Meer Artikelen