Mars One wil over een jaar of tien al astronauten op een enkele reis naar Mars sturen. Astronaut André Kuipers heeft zo zijn bedenkingen bij het plan.
André Kuipers begrijpt de obsessie. Zelf liep hij dertig jaar lang rond met de wens om ruimtevaarder te worden en hij had er bijna alles voor over. Maar een enkele reis naar Mars? Nee, daar moet hij niet aan denken.
Het Mars One-plan heeft twee achilleshielen, vindt de astronaut: de technologie en de financiën. “Het plan om zoveel mogelijk bestaande ruimtevaarttechnologie te gebruiken is slim. Toch onderschat de organisatie de tijd die nodig is voor reparaties en onderhoud. In het ISS hadden we zelfs met een bemanning van zes astronauten tijd tekort.”
Een ander probleem is de afstand naar Mars. Het kost tussen de zes minuten en drie kwartier om een vraag beantwoord te krijgen uit het vluchtleidingscentrum. Een pakketje met reserveonderdelen opsturen kost minimaal anderhalf jaar.
Om problemen voor te zijn, wil Mars One een lijndienst opzetten voor voedsel en reserveonderdelen. Zonde van het geld, vindt de astronaut: “Je kunt beter een raket ontwikkelen die de mensen terugbrengt naar de aarde.”
Over geld gesproken. De missie wordt begroot op 6 miljard dollar. Jarenlange ervaring in de ruimtevaart leert dat hij hoogstwaarschijnlijk duurder wordt. Dat geld komt van donateurs, sponsors en tv-contracten. Bij dat laatste heeft Kuipers zijn twijfels. “Gaat het publiek de astronauten kiezen in een soort Idols voor de kosmos? Ik denk dat je die selectie niet aan de tv-kijker kunt overlaten. Een missie naar Mars is gebaat bij introverte techneuten, zoals mijn reisgenoot Don Pettit. Maar zo iemand wordt knettergek als er de hele dag camera’s op hem gericht staan.”
Dit is een deel van het artikel ‘Enkele reis naar Mars’, waarin ook een ruimterechtdeskundige, een psycholoog, een noodarts, een ecoloog en een tv-maker commentaar geven op de plannen van Mars One. Het volledige artikel vind je in KIJK 2/2014, in de winkel van 9 januari tot en met 5 februari.
Tekst: Sander Koenen