Ongetwijfeld geïnspireerd door de blockbuster Interstellar mailt Wander: “Wat gebeurt er als je in een wormgat terecht komt? Kun je dan nog terugkomen?”
Allereerst, voor wie de film heeft gemist (en ook voor de rest die niet zo into sciencefiction is): een wormgat is een soort tunnel door de ruimtetijd die twee plekken in het heelal met elkaar verbindt. Dat doet vermoeden dat je zo’n tunnel kunt gebruiken als een sluiproute om in het heelal razendsnel van A naar B te komen.
Helaas bieden wormgaten – als ze überhaupt bestaan – die mogelijkheid niet: nadat ze zijn ontstaan, klappen ze namelijk direct weer dicht. Dat doen ze zo snel dat zelfs licht niet voldoende tijd heeft om erdoorheen te gaan – laat staan iets als een ruimteschip, dat gedoemd is om altijd trager dan het licht te reizen. (En mocht je je in een wormgat bevinden terwijl het zich sluit, dan is het gelijk met je gedaan.)
Nu is er nog een achterdeurtje waar sciencefictionschrijvers graag gebruik van maken. In de jaren tachtig bedacht natuurkundige Kip Thorne namelijk dat je een wormgat open zou kunnen houden als je de beschikking hebt over materie met negatieve energie. Dat soort materie zou namelijk een anti-zwaartekracht uitoefenen op zijn omgeving en dus de wanden van het wormgat uit elkaar duwen. Maar ook die oplossing is weinig realistisch. Het heeft er alle schijn van dat we nooit genoeg negatieve energie op een hoop zullen kunnen vegen om een wormgat daadwerkelijk open te houden.
Lees verder hoe lang het duurt om door de aarde te vallen.
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!