Eigen organen eerst

KIJK-redactie

06 december 2012 13:00

Kweekorganen

Bijna dagelijks overlijden er mensen omdat er geen donororganen voor hen zijn. En de behoefte aan die organen neemt alleen maar toe. De oplossing: gekweekt lichaamsweefsel op basis van je eigen cellen.

Een jonge moeder, Claudia Castillo, kampt met de gevolgen van tuberculose. Ze is kortademig en een van haar longen functioneert erg slecht. Daardoor kan Claudia niet meer voor haar kinderen zorgen. Het enige dat de artsen voor haar zouden kunnen doen, is de zieke long weghalen. Daarna zal ze op een een donorlong moeten wachten. Maar gelukkig werkt er in het ziekenhuis een dokter, Paolo Macchiarini, die nog een andere oplossing ziet: alleen de luchtweg naar de zieke long vervangen.

Een donorluchtpijp wordt ontdaan van alle cellen, zodat alleen een soort frame van eiwitten overblijft. Dat frame wordt bezaaid met Claudia’s stamcellen en verder gekweekt in een laboratorium. Deze nieuwe methode blijkt te werken. Enkele maanden na de transplantatie kan Claudia weer met haar kinderen spelen en zelfs weer traplopen.

Dit vooruitstrevende onderzoek biedt onder andere hoop voor patiënten die een donororgaan nodig hebben. In Nederland wachten er ieder jaar 1300 mensen op een transplantatie. Maar door een aanhoudend tekort aan donoren overlijden er bijna dagelijks mensen omdat er geen organen voor hen beschikbaar zijn. En dit probleem wordt alleen maar groter, want jaarlijks zijn er meer organen nodig, terwijl er – mede door de vergrijzing – minder donoren zijn. Daarnaast moet je na het ondergaan van een transplantatie je hele leven medicijnen blijven slikken om afstoting van het vreemde orgaan tegen te gaan. Maar er is een oplossing: het kweken van nieuwe organen en weefsels in een laboratorium. En de ontwikkelingen binnen deze zogenoemde orgaanregeneratie volgen elkaar razendsnel op.

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 13/2012, in de winkel van 14  december 2012 tot en met 10 januari 2013.

Meer informatie:


Meer Artikelen