Kan kweekvlees de wereldbevolking voeden?

KIJK-redactie

17 september 2012 13:00

Vlees

We eten te veel vlees en met de groei van de wereldbevolking wordt de druk op de veehouderij alleen maar groter. Kweekvlees, gemaakt van stamcellen, kan hét alternatief worden. Eén probleem: er moet nog flink geïnvesteerd worden. En: willen we eigenlijk wel vlees uit het lab?

Een hamburger die eruit ziet als vlees, smaakt als vlees, maar gemaakt is van een dier dat nog steeds in de wei staat te grazen. Sciencefiction? Nee, want binnenkort is hij er al. Eén probleempje: hij kost 250.000 euro.

Hij is ook niet bedoeld voor de consument. Fysioloog Mark Post van de Universiteit Maastricht wil met deze hamburger de wereld laten zien dat kweekvlees geen sprookje maar werkelijkheid is. Want er moeten alternatieven komen voor vlees. Binnen veertig jaar zal de bevolkingsomvang toenemen van zeven naar negen miljard en zal er twee keer zo veel vlees worden gegeten, onder meer doordat landen als China en India steeds rijker worden. De veehouderij kan onmogelijk aan deze vraag voldoen en dus moet er iets anders worden verzonnen. De oplossing: kweekvlees.

Kweekvlees, ook wel in-vitrovlees genoemd, is wat anders dan het namaakvlees zoals dat nu al in de supermarkt ligt. Dat wordt namelijk van natuurlijke natuurlijke producten zoals sojabonen gemaakt. Het ‘nieuwe vlees’ wordt gewoon van dieren gemaakt, niet zozeer van het vlees, maar van stamcellen die in het lab uitgroeien tot spierweefsel.

Is kweekvlees dé oplossing? “Nee, het is een oplossing”, aldus Daisy van der Schaft, universitair docent biomedische technologie aan de TU in Eindhoven. “Op meerdere gebieden wordt onderzoek gedaan naar alternatieven voor vlees. Er worden al vleesvervangers gemaakt met eiwitvezels en er wordt gekeken naar insecten als eiwitbron. Ons idee is om écht vlees te maken: niet van een geslacht dier, maar uit het lab.”

Dit is het eerste gedeelte van een artikel uit KIJK 11/2012, in de winkel van 21 september tot en met 18 oktober.

Meer informatie:


Meer Artikelen