Makers: hightech-knutselaars slaan handen ineen

KIJK-redactie

03 september 2013 09:00

telefoon bakeliet

Al eeuwen fröbelen mensen dingen in elkaar. De laatste jaren neemt dat geknutsel ineens een enorme vlucht, met dank aan het internet, goedkope elektronica en apparaten als 3D-printers. Het resultaat: de Makerbeweging. Volgens sommigen gaat die de wereld op zijn kop zetten.

“Hij doet het, hoor!” Herman Kopinga’s draadloze bakeliettelefoon werkt echt, en draadloos: er zit namelijk een kleine Nokia ingebouwd. “De draaischijf is een originele pulsdraaischijf. Het aantal tikken is het cijfer dat je draait. Ik heb een Arduino-microcontroller zo geprogrammeerd dat hij de pulsen omzet in signalen die de mobiele telefoon kan verstaan”, legt Kopinga uit.

De microfoon en luidsprekers van de haak zijn doorgeschakeld naar het mobieltje zelf: je kunt er dus echt mee bellen. “Het moest een soort mythisch ding worden; een gek ouderwets apparaat dat je op een rare plek vindt, zonder snoer. En dat het dan nog doet ook. Natuurlijk is het futiel. Het slaat nergens op! Maar het zat in mijn hoofd, en nu heb ik het gemaakt.”

Ooit studeerde Kopinga op de hts af in technische informatica. Als ‘slimmer-werken-coach’ ging hij vervolgens iets heel anders doen, maar zijn techniekbloed bleef stromen, en met de draadloze bakeliettelefoon en andere bizarre uitvindingen stond Kopinga een jaar geleden op de Mini Maker Faire in Groningen. Dat is een festival voor ‘Makers’: knutselaars, soldeerders, computerprogrammeurs, technisch aangelegde kunstenaars en allerlei ander volk met een onbedwingbare drang om iets te verzinnen en te bouwen.

Dit is het begin van een artikel, te vinden in KIJK 11/2013. Dit nummer ligt in de winkel van 20 september tot en met 17 oktober.

Meer informatie:

Op 12 oktober 2013 vindt, van 12.00 uur tot en met 18.00 uur, de volgende editie van de Groningen Mini Maker Faire plaats. Kaartjes kosten 2 euro per persoon; een familiekaart voor het hele gezin kost 5 euro.

Tekst: Bruno van Wayenburg

Beeld: Kornelia en Hartmut Häfele/CC BY-SA 3.0