‘Straks levert je dak genoeg energie voor je hele huis’

KIJK-redactie

02 mei 2012 13:00

Marijn Berk

Met zijn bedrijf Sool Power wil de jonge ondernemer Marijn Berk zonne-energie laten doorbreken in Afrika. Maar ook over de stand van zaken in Nederland en de te verwachten doorbraken op zonnepaneelgebied kan hij meer vertellen. KIJK sprak met hem.

KIJK: In landen om ons heen wordt veel meer ingezet op zonne-energie dan in Nederland. Hebben wij wat dat betreft de boot gemist?

Marijn Berk: “Dat ligt lastig. Het lijkt misschien alsof we de boot hebben gemist, omdat we niet zo massaal op zonne-energie zijn ingestapt als bijvoorbeeld de Duitsers. Dat komt vooral door een heel goed subsidieprogramma daar. Toch zijn er in de toekomst nog genoeg kansen. Met een nieuwe generatie zonnetechnologie wordt het economisch ineens interessant, omdat je daarmee van één dak genoeg stroom krijgt om een heel huis van energie te voorzien. Weer of geen weer. Dat is nu nog niet het geval.“

Kortom: zonnepanelen zijn op dit moment gewoon nog niet zo efficiënt.

“Precies. Op de zonnigste dag die je je maar kunt voorstellen is zo’n paneel voor 12 tot 15 procent efficiënt. Maar per dag meten is eigenlijk heel onhandig. Je hebt te maken met seizoenen, bewolking, en natuurlijk zonsopkomst en zonsondergang. Geen enkele dag is hetzelfde, dus op basis daarvan zonnepanelen waarderen is volledig uit de tijd. Daar sta ik totaal niet achter. Veel beter is het om per maand of jaar het gemiddelde te meten. Maar die efficiëntie gaat in de toekomst zeker verbeteren. Er zijn eigenlijk twee ontwikkelingen die gaan zorgen voor een revolutie in het gebruik van zonne-energie. Uiteindelijk zullen die zelfs leiden tot apparaten die volledig autonoom zijn – die hebben dan alleen nog maar licht nodig. Ten eerste zullen er extreem zuinige batterijen komen. Die zullen worden gemaakt op nanoschaal, iets waar ze in laboratoria al mee bezig zijn. De batterij in onze mobiele telefoons is nu nog op microschaal. Op nanoschaal kunnen batterijen honderd keer meer energie opslaan op hetzelfde oppervlak, doordat je als het ware meer oppervlakte op een object kunt maken. In de praktijk zou honderd keer meer stroom betekenen dat je met een elektrische auto van hier naar China en weer terug kunt rijden zonder op te laden.”

En wat is de tweede ontwikkeling?

“Zogenoemde dye-sensitized solar cells. De technologie hierachter is gebaseerd op een soort verf, of inkt, die op rollen wordt geprint. Die cellen zijn dus flexibel, buigzaam. Bovendien zit er geen silicium in, een schaarse grondstof die wel gebruikelijk is bij de huidige zonnecellen. Omdat de actieve materialen waarmee energie wordt opgewekt vloeibaar zijn, zouden zonnecellen in de toekomst zelfs kunnen worden uitgevoerd als verf of in transparant plastic. Dan kun je het op je raam plakken, of een laag op je auto verven die energie opwekt. Dat is allemaal toekomstmuziek, maar het belangrijkste is dat je met nieuwe technologie nu al onder lage lichtomstandigheden stroom kunt opwekken. Het maakt niet uit of je binnenshuis onder een lamp staat of buitenshuis in de zon. Zo wek je gemiddeld gezien dus veel meer stroom op dan de huidige zonnepanelen.”

Dit is een gedeelte van een interview uit KIJK 6/2012. Dit nummer ligt in de winkel van 4 tot en met 31 mei.

Meer informatie:

Tekst: Jesse Zuurmond

Beeld: Marijn Berk