‘Mijn zaakje is voor een beperkt aantal ogen’

KIJK-redactie

22 oktober 2014 13:00

Ronald Giphart - verbaasd

Schrijver en KIJK-columnist Ronald Giphart over het fenomeen ‘sexting’. 

Als de KIJK-redactie mij zou vragen of als auteursfoto in plaats van het normale guitige portretje eens een plaatje van mijn voortplantingsorgaan mogen plaatsen, zal ik waarschijnlijk weigeren. Mijn handen en oren mag iedereen bekijken, mijn zaakje is voor een beperkt aantal ogen. Waarom eigenlijk? Het opmerkelijke aan genitaliën is: iedereen heeft ze en iedereen lijkt zich ervoor te schamen.

Althans, onder normale omstandigheden. De afgelopen maanden verschenen er verontrustende berichten over een toegenomen gedrag genaamd sexting: het via mobieltjes uitwisselen van seksueel getinte berichten en blootfoto’s. Via apps als Tinder en Snapchat schijnen volksstammen jongeren elkaar hiermee te bekogelen.

Twee jaar geleden deed de Universiteit van Antwerpen onderzoek onder vijfhonderd tieners tussen 15 en 18 jaar. Een op de vier zou twee maanden voor het onderzoek seksueel getinte berichten of zelfs naaktfoto’s van zichzelf hebben verstuurd. Een van de oorzaken hiervoor was volgens de onderzoekers peer pressure, oftewel groepsdruk.

De vraag is waarom we willen dat de onder ons bloot ziet. Het verlangen naakt voor de ander te verschijnen is volgens onderzoekers hard-wired in onze hersenen en waarschijnlijk al miljoenen jaren oud. Onze voorouders deden het, en ook apen wapperen hun plassers en billen opgewicht in het rond. Het tonen van geslachtsdelen was en is een manier om zowel seksuele interesse te uiten als die bij een ander op te wekken.

De wetenschap dat men wordt begeerd, is voor veel mensen opwindend – en dan vooral voor vrouwen (aldus wetenschappers). Onderzoek wijst uit dat vrouwen de gedachte dat mannen hen seksueel aantrekkelijk vinden dankzij het tonen van nu naakte lichaam, belangrijker vinden dan de eventuele consequenties van dit gedrag. Volgens recente studies zou bijna de helft van de vrouwen weleens fantaseren over striptease of paaldansen.

Tot slot een nuance, want ondanks alle hitsige berichten over seksfoto’s-rondwapperende jongeren lijkt het probleem (als het een probleem is) toch kleiner dan gedacht. Onderzoekers van de Universiteit van New Hampshire kwamen tot de conclusie dat een verwaarloosbaar deel van de jongeren tussen 10 en 17 jaar blootfoto’s van zichzelf verspreidt: ongeveer 1 procent. Dat valt dus wel mee. De groep die seksueel getinte foto’s heeft ontvangen is wat groter (7 procent), maar nog steeds niet schrikbarend.

Dit gezegd hebbende, ga ik nú de hoofdredactie even een plaatje van mezelf texten. Kijken of het wordt geplaatst.

Ronals Giphart staat met zijn column in elk nummer van KIJK. Deze tekst werd eerder gepubliceerd in KIJK 5/2014.

Beeld: Studio 5982